ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εταιρεία Βίκος και η HOPEgenesis στη «μάχη» κατά της υπογεννητικότητας στην Ήπειρο

Η εταιρεία Βίκος και η HOPEgenesis στη «μάχη» κατά της υπογεννητικότητας στην Ήπειρο

Η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, αφού οι γεννήσεις βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία από το 2008 (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ την ίδια ώρα οι θάνατοι καταγράφουν μία αντιστρόφως ανάλογη αύξηση. Το φαινόμενο αυτό – όπως είναι επόμενο – κρούει καθημερινά τον «κώδωνα» του κινδύνου για την επιστημονική κοινότητα, η οποία προσπαθεί με κάθε μέσο να αποσαφηνίσει τις αιτίες που «κρύβονται» πίσω από το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, αναζητώντας κίνητρα, ώστε να γεννιούνται περισσότερα παιδιά σε κάθε σημείο της χώρας μας.

Η υπογεννητικότητα, μεταξύ άλλων περιοχών, έχει δείξει το σκληρό της «πρόσωπο» και στην περιοχή της Ηπείρου και συγκεκριμένα στον Δήμο Ζαγορίου, ο οποίος χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις ενότητες – το Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι – που περιλαμβάνουν 46 τοπικές κοινότητες με συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Παρά το ότι οι εν λόγω αριθμοί θα έπρεπε να οδηγούν σε 38 γεννήσεις ανά έτος ώστε να μην υπάρχει ζήτημα υπογεννητικότητας, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων και τις επόμενες χρονιές, οι γεννήσεις μειώθηκαν περαιτέρω με 8 το 2017, 7 το 2018 και 6 το 2019 - καταγράφοντας συνεχώς πτωτική τάση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επομένως, πως οι νέοι άνθρωποι της περιοχής, χρειάζονται υποστήριξη, έτσι ώστε να μεγαλώσουν το «δέντρο» των οικογενειών τους, στον τόπο τους.

Στο πλευρό των νέων η εταιρεία ΒΙΚΟΣ

Η προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη μια εταιρεία όπως είναι η Βίκος Α.Ε., η οποία σε συνεργασία με τη HOPEgenesis, θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, καθώς και οποιαδήποτε επίδραση έχει στην κοινωνία, την οικονομία και τη γενικότερη υπόσταση της χώρας μας. Άλλωστε, ο ρόλος της γονιμότητας αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το μέσο για την επανένταξη της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, έτσι ώστε να βελτιωθούν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής κοινωνίας, διατηρώντας ή δημιουργώντας εκ νέου θετικές προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον.

Στο πλαίσιο των δράσεων «Ο Β-οίκος της ζωής μας», η εταιρεία δημιουργεί μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουν σκοπό να αναδείξουν, συμβολικά και εμπράκτως, ως επείγουσες προτεραιότητες την προστασία της φύσης, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό. Αφορούν, δηλαδή, τρεις πολύ σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι οποίοι ταυτοχρόνως αποτελούν οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες. Πρόκειται για μία σειρά ενεργειών, που έχουν ως στόχο, πέρα από τις αιτίες του εν λόγω ζητήματος, με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, να εξερευνήσουν και τα κίνητρα εκείνα που θα επηρεάσουν θετικά ένα ζευγάρι στο να αποκτήσει ένα ή περισσότερα παιδιά, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, την Ήπειρο.

Η συμβολή της HOPEgenesis στην υπογεννητικότητα

Στην ελπίδα για την υπογεννητικότητα, συμβάλλει και η HOPEgenesis, μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα. Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες – όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος. Πρόκειται για μία εταιρεία, που δεν σταματά ποτέ να δείχνει την ευαισθησία και την στήριξή της, προς τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων «Ο Β-οίκος της ζωής μας» και με γνώμονα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, την πολυετή και πολυεπίπεδη δράση και προσφορά της, η οποία είναι προσανατολισμένη στην ευημερία του τόπου μας, η εταιρεία Βίκος, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος της υπογεννητικότητας, με επίκεντρο την Ήπειρο και τον Δήμο Ζαγορίου, μέσω της νέας αυτής της συνεργασίας της. Δεν χωράει αμφιβολία πλέον, πως η ενίσχυση της σημερινής οικογένειας στην επαρχία είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή της ερημοποίησης της περιφέρειας, καθώς και για την αναγέννηση του οικογενειακού ιστού στις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. Η Βίκος Α.Ε. λοιπόν είναι εδώ, δίπλα σε κάθε νέο ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, δημιουργώντας μία ελπίδα ζωής για την Ήπειρο!