ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Βούλγαρη: Ας επανεφεύρουμε τη διαφήμιση

Α. Βούλγαρη: Ας επανεφεύρουμε τη διαφήμιση

Η Αγγελική Βούλγαρη, Γενική Διευθύντρια της MEC Ελλάδας, μιλά στο CNN Insights για την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης την εποχή της κρίσης, κάνοντας λόγο για προσδοκίες ανόδου με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επίσης, αναφέρεται για την ανάγκη που υπάρχει για νέα concepts στο χώρο των Μέσων και της διαφήμισης, ενώ υποστηρίζει ότι επιβραβεύεται από την αγορά η αξιοπιστία των ενημερωτικών μέσων. Ακόμη, μιλάει θετικά για την αύξηση των επενδύσεων στα ψηφιακά Μέσα, ενώ τονίζει ότι το μεγάλο στοίχημα για όλες τις πλευρές είναι πως θα «εξαργυρωθεί» η τάση αυτή από την πληθώρα των πλατφορμών, δικτύων και μέσων που λειτουργούν σε global και local επίπεδο.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Η Διαφημιστική δαπάνη βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης... Υπό ποιες προϋποθέσεις θα βλέπατε αντιστροφή της τάσης και σε ποια επίπεδα μπορεί να φθάσει;

Απάντηση: Η διαφημιστική επένδυση και όχι μόνο, αλλά και o “δείκτης ευημερίας“ των διαφημιζομένων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ευμάρεια της χώρας. Συνεπώς, είναι απόλυτα βέβαιο, πως η πολιτική σταθερότητα μαζί με την πολυπόθητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενισχύσει το ανοδικό momentum που έχει φανεί από το τέλος του 2016. Οποιοδήποτε θετικό βήμα σχετικά με παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την κατανάλωση είναι από μόνο του ικανή συνθήκη για την αντιστροφή της τάσης .

Ερώτηση: Το 2017 θα είναι καλύτερο έτος από πλευράς διαφημιστικής δαπάνης; Τι εκτιμάτε από τις επαφές με τους πελάτες σας;

Απάντηση: Τα 2017 σε πρώτη ανάγνωση προβλέπεται συγκρατημένα ανοδικό . Η εγκράτεια βέβαια, είναι πλέον το βασικό χαρακτηριστικό των διαφημιζομένων. Ερωτηματικό αποτελεί εάν το όφελος από την κατάργηση του αγγελιόσημου θα μετατραπεί τελικά σε επανεπένδυση. Η χρονιά βέβαια είναι ακόμα στην αρχή της και απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή οι οικονομικές εξελίξεις μέσα στο έτος ...άρα και η επένδυση.
Ελπίδα αποτελούν κατηγορίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης όπως ο τομέας ενέργειας, ο τομέας του τουρισμού και βέβαια το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στο retail. Σημαντικό μερίδιο ελπίζουμε να αποκτήσουν και οι εταιρίες startups που θα καταφέρουν να εδραιωθούν.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι νέες ανάγκες και τάσεις στη διαφημιστική αγορά; Τι πρέπει να προσφέρουν τα μέσα στους διαφημιστές και τους διαφημιζομένους;

Απάντηση: Όπως αποδεικνύεται καθημερινά αλλά και πρόσφατα... μάλιστα οι ανάγκες των διαφημιζομένων αλλά και των διαφημιστών είναι η διεύρυνση/άνοδος της τηλεθέασης –αν μιλάμε για την τηλεόραση – και η εναλλακτική παρουσία νέων ιδεών , παρουσιάσεων , concepts. Γενικότερα, αποτελεί σημαντικό ζητούμενο η διατήρηση τουλάχιστον του media consumption στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Για τις τάσεις ... δυστυχώς φοβάμαι πως ότι κάνει buzz και επιτυχία ... γεμίζει αμέσως τις οθόνες και όχι μόνο. Παράδειγμα τρανό ήταν και είναι ακόμα οι μαγειρικές εκπομπές σε όλες τους τις εκδοχές. Ελπίζω να μην βλέπουμε πια στο μέλλον συνέχεια φοίνικες και παραλίες ... μας αρέσουν και τα δύο .... αλλά η φαντασία και η πρωτοπορία ... μας κινητοποιεί περισσότερο.

mec creativity

Ερώτηση: Ειδικότερα, η διαφημιστική δαπάνη στο digital έχει αυξηθεί, ποια είναι η τάση;

Απάντηση: Η σταδιακή αύξηση της διείσδυσης του digital στο σύνολο του κοινού, λόγω της αυξανόμενης επένδυσης πίσω από τα δίκτυα broadband που έκαναν την πρόσβαση στο μέσο ευκολότερη για τον χρήστη , σε συνδυασμό τόσο με την εξάπλωση του σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας όσο και με την ραγδαία παγκόσμια τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών , οδηγεί τους διαφημιζόμενους ολοένα και πιο κοντά σε αυτό.

Ακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις και τάσεις , τα agencies και οι διαφημιζόμενοι «πιέζουν» και «πιέζονται» για συνεχή αύξηση της digital διαφημιστικής δαπάνης , ενώ το μεγάλο «στοίχημα» για όλες τις πλευρές είναι πως θα «εξαργυρωθεί» η τάση αυτή από την πληθώρα των πλατφορμών, δικτύων και μέσων που λειτουργούν σε global και local επίπεδο, πάντα προς όφελος του brand.

Ερώτηση: Η κλασική display επικοινωνία με σύμμαχο την τεχνολογία αυτοματοποιείται, μπορεί να γίνει περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσματική. Πως βλέπετε να εξελίσσεται το programmatic;

Απάντηση: Το Programmatic buying δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από μια «αυτοματοποιημένη» διαδικασία αγοράς που χρησιμοποιεί συνδυασμό δεδομένων και τεχνολογικής πλατφόρμας για στοχευόμενη προσέγγιση του κοινού. Ο συγκεκριμένος τρόπος αγοράς αποτελεί ήδη κοινή πρακτική για τις μεγάλες αγορές, με το 73% της συνολικής digital display δαπάνης στις ΗΠΑ να προέρχεται από programmatic αγορές (και θα φτάσει το 84% έως το 2019), ενώ χρησιμοποιείται ως το κύριο όχημα για στόχευση τόσο στο digital όσο και σε άλλα μέσα.
Ενδεικτικά, το 2018, το programmatic TV buying θα αποτελεί το 8% της συνολικής τηλεοπτικής δαπάνης στην Αμερική, με δαπάνη άνω των $ 4 δισ.
Η ραγδαία παγκόσμια άνοδος και εξέλιξη του λοιπόν δεν περιορίζεται μόνο στο digital. Η παγκόσμια τάση του είναι πια ορατή και στην χώρα μας, με τα agencies/διαφημιζόμενους να ενισχύουν την παρουσία τους με programmatic αγορές, ειδικά στο ολοένα και αυξανόμενο performance oriented περιβάλλον του digital.

Ερώτηση: Στην επoχή της μετα-αλήθειας και της έξαρσης των fake news η ποιότητα του περιεχομένου και η τήρηση της δεοντολογίας θα επιβραβευθούν και με αυξημένο media spent από διαφημιστές και διαφημιζόμενους;

Απάντηση: Το θέμα της ποιότητας και αξιοπιστίας του περιεχομένου και εν συνεχεία η διάθεση/ διανομή του στα Social Media και κάποια Brands της Alphabet (You Tube) ήταν πράγματι στην ατζέντα του 2017 και πλέον φαίνεται να έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται πιο αποφασιστικά και δραστικά από τα μέσα. Σε ένα ασφαλέστερο διαφημιστικό τοπίο τόσο για τον καταναλωτή/χρήστη όσο και για τους διαφημιζόμενους/brands είναι δεδομένο πως θα υπάρξει η αντίστοιχη επιβράβευση από όλα τα μέρη.

Ερώτηση: Πόσο κρίσιμα είναι για εσάς τα θέματα των μετρήσεων και της πιστοποίησής τους;

Απάντηση: Όταν ξεκίνησε η οργανωμένη λειτουργία των Media Agencies δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί την ανάλυση και σύνθεση των media αναγκών χωρίς να έχει αναλυτικά οριζόντια , κάθετα και διαγώνια τη διαφημιστική δαπάνη της. Αργότερα... όλοι προσαρμόστηκαν σε αβέβαιες ή καθόλου καταγραφές . H αγορά των media πάλι ... δούλεψε. Αλλά η σωστή καταγραφή είναι και απόδειξη του διαφημιστικού μας πολιτισμού .
Αναφορικά δε με το θέμα των μετρήσεων απόδοσης είμαστε αρκετά πίσω ακόμη. Η σύγχρονη τάση στο marketing δείχνει ανάγκη για segmentations των κοινών-στόχων που έχουν ξεπεράσει το δημογραφικό ορισμό μόνο. Επίσης, στην εποχή που το 360ο είναι το νέο "media ευαγγέλιο", η συνολική μέτρηση σε κοινή βάση θα έπρεπε να είναι ήδη εδώ και όχι να αναμένεται ως το νέο "Eldorado" των media.

dont forget1 copy

Ερώτηση: Η κυβέρνηση παίρνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διανομή της διαφήμισης με τη δημιουργία πλατφόρμας real time- αγοράς, κωδικούς στις εφημερίδες, μη παροχή κρατικής διαφήμισης σε sites που δεν έχουν δηλωθεί στο on line μητρώο,κ.α. Ποια είναι η γνώμη σας;

Απάντηση: Για την κρατική διαφήμιση και τους δρόμους του προορισμού της, η κυβέρνηση είναι ο «πελάτης» και μπορεί να αποφασίζει ή να διαλέγει ότι επιθυμεί. Από την άλλη μεριά σε ότι αφορά τον Ιδιωτικό Τομέα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος και την ένταση της προσπάθειας που καταβάλει ο κάθε διαφημιζόμενος για να στηρίξει την επιχείρησή του.
Ακούω για πλατφόρμα ... ή πλατφόρμες ... talk of the industry πια ... αλλά ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας τους, ελέγχου, ακόμη και ατόμων που θα τις χειρίζονται ... δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση.

Όταν λοιπόν δεν γνωρίζουμε τις βασικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω πλατφόρμας πως μπορούμε να εκφράζουμε την οποιαδήποτε άποψη; Το μόνο που ελπίζω είναι η δουλειά μας, στο όνομα της «διαφάνειας», να μη γίνει θύμα ενός ακόμη παρεμβατισμού και χαθεί η μαγεία της... Όση πια της έχει απομείνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ