Διεθνές Συνέδριο «Journalism, Society and Politics in the Digital Media Era»
Με κεντρικούς ομιλητές τον Nico Carpentier από το Πανεπιστήμιο Uppsala της Σουηδίας, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Paul Mihailidis του Emerson College των ΗΠΑ και δημοσιογράφους, φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς από περισσότερες από 45 χώρες από τα πεδία της Επικοινωνίας, της Κοινωνιολογίας και των Πολιτικών Επιστημών, των Οικονομικών και των Πολιτισμικών Σπουδών, της Ψυχολογίας και της Ανθρωπολογίας, στο #AMIRetreat2017 και σε 21 στρογγυλά τραπέζια, η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και η καταγραφή διαφορετικών προσεγγίσεων ακολούθησε την παρουσίαση ερευνών που κάλυψαν την ευρεία γκάμα της θεματολογίας του συνεδρίου.
· Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοσιογραφία στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και της διαρκούς ανάπτυξης των social media.
· Στην εποχή της κατάρρευσης κολοσσών των ΜΜΕ, της εκπληκτικής ανόδου της αναξιοπιστίας των παραδοσιακών Μέσων στα μάτια των πολιτών, στη διεύρυνση της χρήσης του διαδικτύου και των (social media) ως μέσο πληροφόρησης αλλά και έκφρασης, διερευνήθηκαν τα νέα μοντέλα εργασιακής επιβίωσης των δημοσιογράφων, ο γραμματισμός στα Μέσα και τα fake news.
· Στο ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον, όπου πολίτες και δημοσιογράφοι αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν άμεσα, αναζητήθηκε η οριοθέτηση του ρόλου του δημοσιογράφου.
· Παρουσιάστηκαν νέες ιδέες και προτάσεις για το πώς θα εκπαιδευτεί ο δημοσιογράφος και το κοινό στη νέα πραγματικότητα αλλά και στην ανάγκη διαρκούς προσαρμογής σε νέα δεδομένα, διασφαλίζοντας την πραγματική ενημέρωση, την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια, την ανάδειξη της φωνής όλων, την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας τελικά.
· Δόθηκε έμφαση στο πώς η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί εμπλέκονται στο νέο αυτό ψηφιακό περιβάλλον και τι σημαίνει αυτό για την, ούτως ή άλλως, δύσκολη, αντιφατική και συνήθως τεταμένη, πλην αδιάρρηκτη σχέση τους με τη δημοσιογραφία.
· Διεξοδικά συζητήθηκε το αν μπορούν και πώς τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίξουν ρόλο στην άσκηση πολιτικής και στη διπλωματία.
· Πώς θα μπορούσαν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Μέσα έκφρασης ή ενημέρωσης να γίνουν έναυσμα ή μέσο περαιτέρω εμπλοκής των πολιτών στη δράση με στόχο ένα καλύτερο αύριο.
Παρά το πυκνό πρόγραμμα, η συμμετοχή και από πλευράς ακροατηρίου ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι συμμετέχοντες έδωσαν νέα τροφή και διαστάσεις σε μια συζήτηση που είναι εμφανές ότι μόλις άρχισε και ότι, δεδομένης της ταχύτητας εξέλιξης και αλλαγών, δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα, αλλά αντίθετα θα εμπλουτίζεται διαρκώς από νέες πτυχές, δεδομένα και επισημάνσεις. Ένα ταξίδι γνώσης και ανταλλαγής απόψεων και ερευνητικών ευρημάτων από μια σειρά διαφορετικών επιστημονικών πεδίων άμεσα εμπλεκομένων, πλέον, στην επικοινωνία, στην ενημέρωση, στην πληροφόρηση.
Tο συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Advanced Media Institute, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Centre for the Study of Journalism, Culture and Community at Bournemouth University (UK) και το Laboratory of Research in New Economy and Development at University Hassan II Casablanca (Morocco). Μέγας Χορηγός ήταν η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, Μεγάλοι Υποστηρικτές το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις εγκαταστάσεις του οποίου έλαβαν χώρα οι εργασίες του Συνεδρίου, και Χορηγοί ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, η A. & E. C. Emilianides C. Katsaros & Associates LLC , η RCB Bank, η κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ και ο Δήμος Λεμεσού.
Φωτογραφικό υλικό και βίντεο: https://www.facebook.com/amiretreat2017/
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του #AMIRetreat2017: http://amiretreat2017.com/