ΚΟΣΜΟΣ

«Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης»: Έρευνα από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης

«Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης»: Έρευνα από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης
REUTERS/Murad Sezer/File Photo/File Photo

Λίγες ώρες μετά τον ισχυρισμό Ερντογάν ότι η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση, σημειώνοντας πως οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι οι «πύραυλοι» ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αρχίζει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, την ώρα που η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, με την λίρα να καταγράφει ιστορικό χαμηλό στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου.

Μόλις χθες, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε, μιλώντας σε υποστηρικτές του πως το τωρινό επίπεδο της τουρκικής λίρας και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με την λογική, προσθέτοντας πως η πρόσφατη «βουτιά» του εθνικού νομίσματος δείχνει ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας κι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους- για τρίτη συναπτή ημέρα - να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν την λίρα.

Σήμερα, η εισαγγελία, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή, τονίζει εκπρόσωπος του Ερντογάν

Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν. Το υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και άλλοι θεσμοί λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο στόχαστρο τα social media

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Μέτρα για να σταματήσει η «ελεύθερη πτώση» της λίρας

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε γνωστό ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Επίσης υπογράμμισε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την "μαύρη Παρασκευή" για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας. Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική "πολιτική συνωμοσία", υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει "νέες αγορές και συμμάχους".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ