Τα προγράμματα σπουδών που αλλάζουν τα δεδομένα στη μεταλυκειακή εκπαίδευση
INSIGHTS

Τα προγράμματα σπουδών που αλλάζουν τα δεδομένα στη μεταλυκειακή εκπαίδευση

Λίγες μόνο ημέρες έχουν περάσει από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και χιλιάδες είναι οι νέοι οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν άμεσα για τις σπουδές που θέλουν και αξίζει να ακολουθήσουν.

Με την άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας να αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής για την πλειονότητα των εν δυνάμει σπουδαστών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως εν έτει 2019, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν να στραφούν σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς οι οποίοι προσφέρουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας και ταυτόχρονα, μπορούν να εγγυηθούν ένα ποιοτικά ανώτερο επίπεδο σπουδών.

Τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, ενδεχομένως εξηγούν το γιατί τα κολέγια και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της λίστας που ακολουθεί, περιλαμβάνονται στον «χάρτη» της σύγχρονης Εκπαίδευσης και συγκεντρώνουν πάνω τους τεράστιο ενδιαφέρον. Το καταρτισμένο προσωπικό τους, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους, οι σημαντικές πιστοποιήσεις που προσφέρουν και τα μεγάλα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας αποτελούν αναμφίβολα παράγοντες που κάνουν τους εν λόγω εκπαιδευτικούς οργανισμούς να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Το στοιχείο, ωστόσο, που εξηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τη δημοφιλία τους, φαίνεται πως αφορά στα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν και τα οποία ανοίγουν «πόρτες» καριέρας και δημιουργούν τους πρωτοπόρους του αύριο, σε μερικούς από τους πλέον περιζήτητους τομείς. Ιδού, λοιπόν, τα προγράμματα σπουδών που αλλάζουν τα δεδομένα στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση.

Οι τεχνολογικές και digital σπουδές

Με τα ψηφιακά επαγγέλματα να αποτελούν πλέον πραγματικότητα στο σύγχρονο εργασιακό τοπίο και την επαγγελματική ζήτηση για άτομα με ψηφιακές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες να είναι σημαντικά αυξημένη, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι σπουδές σε μία Σχολή Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής ή ένα μεταπτυχιακό πάνω στο ψηφιακό μάρκετινγκ, όπως το MSc in Digital Marketing and Social Media with Analytics, αποτελούν ιδανικές επιλογές για πολλούς νέους οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Και όταν οι σπουδές αυτές γίνονται με πρόσβαση σε κορυφαία τεχνολογία λογισμικού και συμβάλλοντας στην απόκτηση πρακτικής εμπειρίας πάνω σε τεχνολογίες αιχμής, τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος γιατί το Aegean College, κάνει τη διαφορά. Από τη συνεργασία με το Oracle Academy στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις στις κορυφαίες συνεργασίες με σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι παράγοντες που τοποθετούν το εν λόγω κολέγιο στον «χάρτη» της σύγχρονης Εκπαίδευσης είναι πολλοί.

Η Διαχείριση Αθλητισμού και οι σπουδές που δημιουργούν MBAers

Ένας ακόμη τομέας σπουδών που σημειώνει μεγάλη «άνθιση» αφορά στη Διοίκηση Αθλητισμού. Και το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Sports Management», που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του IST College με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, συνιστά την ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν μία καριέρα σε αυτόν τον κλάδο.

Με δεδομένο ότι πίσω από κάθε μεγάλη ομάδα και κάθε κορυφαίο παίχτη σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται ειδικοί στο χώρο της Διαχείρισης Αθλητισμού, η απόκτηση γνώσεων που βασίζεται σε εμπεριστατωμένη μελέτη, κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη μιας λαμπρής καριέρας σε αυτόν τον ραγδαίως αναπτυσσόμενο επιστημονικό κλάδο. Εμείς αξίζει να αναφέρουμε πως μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα, έμπειρα στελέχη του ελληνικού συλλόγου καλαθοσφαίρισης των «πρασίνων», καθώς και άλλες μεγάλες προσωπικότητες του Αθλητισμού, θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους υποψήφιους φοιτητές σχετικά με το Sports Management αλλά και τα μυστικά που δημιουργούν σπουδαίους MBAers.

Μεγάλη η ζήτηση για experts στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Με τον τζίρο της παγκόσμιας βιομηχανίας του Gaming να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι προγραμματιστές ηλεκτρικών παιχνιδιών δραστηριοποιούνται σε ένα πεδίο με ανεξάντλητες ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτός είναι ο λόγος που το νέο BSc (Hons) Computer Games Programming του Mediterranean College αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα σπουδών στις μέρες μας.

Η ζήτηση για ειδικούς στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών είναι μεγάλη και αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Και το σίγουρο είναι πως ο Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών απαιτεί δεξιότητες και γνώσεις πάνω σε διαφορετικά αντικείμενα και επιστημονικούς τομείς που μόνο ένα άρτια δομημένο και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών μπορεί να προσφέρει. Αξίζει απλώς να σημειώσουμε πως το πτυχίο Computer Games Programming είναι ένα από τα 33 προγράμματα σπουδών που μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του Mediterranean College με το University of Derby και περιλαμβάνεται στη λίστα με τα δημοφιλέστερα «Games-industry-standard» προγράμματα ανάπτυξης παιχνιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νομική και Οδοντιατρική στα επαγγέλματα του μέλλοντος

Και μπορεί τα τεχνολογικά επαγγέλματα να είναι περιζήτητα στις μέρες μας όμως, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με δύο από τους πλέον «παραδοσιακούς» επαγγελματικούς τομείς, εντός και εκτός Ελλάδος: Τη Νομική και την Οδοντιατρική. Εξακολουθούν να βρίσκονται πρώτοι στις λίστες προτιμήσεων των εν δυνάμει σπουδαστών και παράλληλα, να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας. Η απάντηση στο «γιατί», βρίσκεται στον εκσυγχρονισμό που συνοδεύει τα πλέον σύγχρονα προγράμματα σπουδών πάνω στους συγκεκριμένους τομείς στις μέρες μας. Από εικονικές δίκες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και από ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας σε καινοτομία υψηλής τεχνολογίας.

Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν το γιατί όλο και πιο πολλοί είναι οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι στρέφονται στην Κύπρο προκειμένου να σπουδάσουν τα δύο αυτά κορυφαία επαγγέλματα. Στην Κύπρο -και συγκεκριμένα στη Λευκωσία- βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης το οποίο αποτελεί κορυφαία επιλογή για χιλιάδες νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχοντας ταυτιστεί με την ποιοτική εκπαίδευση, την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και την διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων σπουδαστών που επιλέγουν την Κύπρο για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές πάνω στη Νομική, την Οδοντιατρική καθώς και άλλα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση.

Όσον αφορά, λοιπόν, στο ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία τοποθετούν ένα κολέγιο ή έναν εκπαιδευτικό οργανισμό στον χάρτη της σύγχρονης εκπαίδευσης, η απάντηση μπορεί να βρεθεί στα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν κάποια από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Το σίγουρο είναι πως η ποιότητα των σπουδών, η καινοτομία, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι αξιόπιστες συνεργασίες, το κορυφαίο ακαδημαϊκό προσωπικό, η ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχολησιμότητας και ειδικότερα, η σύνδεση με την αγορά εργασίας, αποτελούν κριτήρια τα οποία φαίνεται πως καθορίζουν την επιλογή σπουδών σήμερα και ανοίγουν «πόρτες» στο αύριο και τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση είναι ξεκάθαρα.