Πώς η Πληροφορική και οι Νέες Τεχνολογίες δημιουργούν τους ηγέτες του αύριο
INSIGHTS

Πώς η Πληροφορική και οι Νέες Τεχνολογίες δημιουργούν τους ηγέτες του αύριο

Big Data, Cloud Computing, Machine Learning, IoT και AI. Λέξεις οι οποίες πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν αινιγματικές για την πλειονότητα του πληθυσμού του πλανήτη μας, σήμερα αποτελούν τα «χρυσά εισιτήρια» για ένα δυναμικό ξεκίνημα στην αγορά εργασίας και μία λαμπρή καριέρα.

Διότι μέσα σε λίγα μόνο έτη, οι νέες τεχνολογίες έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας και άρχισαν να μεταβάλλουν τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, δημιουργώντας νέα ζητούμενα και σε ό,τι αφορά στην απασχολησιμότητα, στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Τα ψηφιακά επαγγέλματα αποτελούν πλέον πραγματικότητα και η επαγγελματική ζήτηση για άτομα με ουσιαστικές γνώσεις στους τομείς της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας είναι κάτι περισσότερο από μεγάλη, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Και με τις έρευνες που έχουν δει τα τελευταία χρόνια το «φως» της δημοσιότητας να αποκαλύπτουν μία έντονη ζήτηση για δεξιότητες ΙΤ και προγραμματισμού και παράλληλα να «δείχνουν» μία σημαντική έλλειψη «ψηφιακών ταλέντων», δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι σπουδές σε μία Σχολή Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής αποτελούν την ιδανική επιλογή για πολλούς νέους οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Σπουδές με πρόσβαση σε κορυφαία τεχνολογία λογισμικού

Σήμερα, τα επαγγέλματα του προγραμματιστή αλλά και του software developer συνιστούν δύο από τα πλέον δημοφιλή, σε Ευρώπη, ΗΠΑ αλλά και Ασία. Οι τεχνολογικές εξελίξεις όμως, έχουν δημιουργήσει -και συνεχίζουν να δημιουργούν- και άλλες ψηφιακές θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα του σήμερα, λοιπόν, και την εποχή των big data, της τεχνητής νοημοσύνης, του machine learning, του cloud computing και του Internet of Things, μπορεί ένας νέος να σπουδάσει τα επαγγέλματα του μέλλοντος και την ίδια ώρα να έχει πρόσβαση σε κορυφαία τεχνολογία λογισμικού; Η απάντηση είναι θετική και η Σχολή Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Aegean College -του Κολεγίου του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΟΜΗΡΟΣ- αποτελεί ένα παράδειγμα που κάνει τη διαφορά. Διότι μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο Κολέγιο συνεργάζεται πλέον με το Oracle Academy.

Τι είναι και πώς ακριβώς λειτουργεί το Oracle Academy; Πρόκειται για το διεθνές, βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Oracle που προωθεί και εξελίσσει την εκπαίδευση Πληροφορικής διεθνώς, ενισχύοντας τη γνώση, την καινοτομία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και δημιουργώντας τους ηγέτες και τους πρωτοπόρους του μέλλοντος -στα διάφορα πεδία Τεχνολογίας και όχι μόνο. Το σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά στη χώρα μας σε κάθε περίπτωση είναι πως μέσα από τη συνεργασία του Oracle Academy και του Aegean College οι νέοι σπουδαστές που επιθυμούν να ακολουθήσουν σήμερα τα επαγγέλματα του αύριο, έχουν πλέον πρόσβαση σε κορυφαία τεχνολογία λογισμικού και μπορούν να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία πάνω σε τεχνολογίες αιχμής.

Η εν λόγω συνεργασία αποδεικνύει αναμφίβολα πως στην Ελλάδα του σήμερα οι νέοι μπορούν να απολαμβάνουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ειδικότερα, να γίνουν επαγγελματίες που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας -και δη τις πλέον σύγχρονες. Όλα αυτά μέσα από πρωτοποριακούς κύκλους μαθημάτων που ενισχύουν τις δεξιότητες ΙΤ και προγραμματισμού, οδηγούν σε επαγγελματικές πιστοποιήσεις και προέρχονται από έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με πορεία οκτώ δεκαετιών στον τομέα της εκπαίδευσης και συνεργασίες με κορυφαία Κρατικά Βρετανικά Πανεπιστήμια -όπως το Coventry University- και διεθνείς φορείς πιστοποίησης.

Στις σύγχρονες, λοιπόν, εγκαταστάσεις του Κολεγίου στο κέντρο της Αθήνας (συγκεκριμένα στο εμβληματικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου 17), στον Πειραιά και σύντομα στη Λάρισα, «ξετυλίγονται» τα μυστικά των big data, της τεχνητής νοημοσύνης, του machine learning, του cloud computing και του Internet of Things, δηλαδή του Διαδικτύου των πραγμάτων -μία από τις τρεις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις του μέλλοντος μαζί με το mobile Internet και την αυτοματοποίηση του knowledgework. Και οι φοιτητές του προγράμματος BSc (Hons) Computing & Information Systems έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με καθεμιά από τις digital αυτές έννοιες.

Το digital marketing, τα social media και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας

Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά στον χάρτη της εκπαίδευσης εν έτει 2019, το ζητούμενο για κάθε σπουδαστή φαίνεται πως είναι η διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Το στοιχείο αυτό εξηγεί σίγουρα το γιατί οι σπουδές στην Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες είναι σήμερα τόσο δημοφιλείς. Ωστόσο, ένα πρόγραμμα σπουδών όπως το παραπάνω δεν είναι το μοναδικό που μπορεί να εγγυηθεί την απορρόφηση και την επαγγελματική ανέλιξη των σπουδαστών στην αγορά εργασίας.

Mία περισσότερο διεξοδική ματιά στα επαγγέλματα που παρουσιάζουν έντονη ζήτηση την περίοδο που διανύουμε και αναμένεται να παραμείνουν ψηλά στη σχετική λίστα, δείχνει πως υπάρχουν και άλλοι τομείς οι οποίοι ανοίγουν τον δρόμο προς ένα λαμπρό επαγγελματικό σήμερα και αύριο, μέσα από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και ακαδημαϊκές συνεργασίες. Για παράδειγμα, οι σπουδές πάνω στο ψηφιακό μάρκετινγκ, τα κοινωνικά δίκτυα και την ανάλυση δεδομένων προσφέρουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους νέους και τους σύγχρονους εργαζόμενους σήμερα, με προγράμματα όπως το MSc in Digital Marketing and Social Media with Analytics της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean College -που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Coventry University- να ξεχωρίζουν.

Υπάρχουν όμως, και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε εν δυνάμει σπουδαστές αλλά και επαγγελματίες και στελέχη που επιθυμούν να ενισχύσουν το βιογραφικό τους και να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα οποία κάνουν το συγκεκριμένο Κολέγιο να διακρίνεται. Από προγράμματα του Τομέα της Υγείας όπως το BSc (Hons) στη Μαιευτική (Εφαρμοσμένη), το BSc (Hons) στη Φυσικοθεραπεία (Εφαρμοσμένη) και το BSc (Hons) στη Διαιτολογία (Εφαρμοσμένη) σε εκείνα του τομέα του Τουρισμού, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Ναυτιλίας αλλά και των Ανθρωπιστικών Επιστημών, όπως η Ψυχολογία.

Στον χάρτη της σύγχρονης Εκπαίδευσης, λοιπόν, οι Νέες Τεχνολογίες και οι Ψηφιακές Σπουδές ξεχωρίζουν. Ανεξαρτήτως επιλογών, ωστόσο, οι σπουδές που είναι προσαρμοσμένες στην αγορά εργασίας, οι κορυφαίες υποδομές και το ακαδημαϊκό προσωπικό, οι συνεργασίες με σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ολοκληρωμένα και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, αποτελούν σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία εκείνα τα οποία κάνουν ένα Κολλέγιο να διακρίνεται εν έτει 2019, σε ό,τι αφορά στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση -και όχι μόνο.