Γιατί η Νομική και η Οδοντιατρική παραμένουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος
INSIGHTS

Γιατί η Νομική και η Οδοντιατρική παραμένουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι οι οποίοι επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους με βάση τις τάσεις της εποχής. Αυτός είναι ο λόγος που παρά τα ταλέντα και τις επιθυμίες τους, πολλοί στρέφονται σήμερα σε εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία σχετίζονται άμεσα με την Τεχνολογία και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως παρά τις αλλαγές που οι νέες τεχνολογίες έφεραν στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα τα οποία δεν έχουν χάσει την αίγλη τους. Αντιθέτως, συνεχίζουν να έχουν μεγάλη ζήτηση αλλά και προοπτικές περαιτέρω «άνθισης». Ο λόγος για τη Νομική και την Οδοντιατρική.

Πώς, όμως, τα δύο αυτά επαγγέλματα εξακολουθούν να βρίσκονται πρώτα στις λίστες προτιμήσεων των εν δυνάμει σπουδαστών και παράλληλα να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας; Το «κλειδί» σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται στον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα των σπουδών που προσφέρονται από τις κορυφαίες σχολές σήμερα. Από τις εικονικές δίκες στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και από τα ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας στην καινοτομία υψηλής τεχνολογίας.

Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν πιθανότατα το γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και πιο πολλοί είναι οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι στρέφονται στην Κύπρο προκειμένου να σπουδάσουν τα δύο αυτά κορυφαία επαγγέλματα. Στην Κύπρο -και συγκεκριμένα στη Λευκωσία- βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης το οποίο αποτελεί κορυφαία επιλογή για χιλιάδες νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχοντας ταυτιστεί με την ποιοτική εκπαίδευση, την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και την διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων σπουδαστών που επιλέγουν την Κύπρο για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Αξίζει απλώς να τονίσουμε πως κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα των 101+ καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως από τους Times Higher Education University Impact Rankings στους τομείς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και υποδομών, υπερτερώντας πολλών άλλων ιστορικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Δύο ακόμη παράγοντες όμως, που το κάνουν ακόμη πιο δημοφιλές αφορούν στη σχολή Νομικής που διαθέτει, αλλά και το πρόγραμμα Οδοντιατρικής που προσφέρει -και το οποίο είναι και το μοναδικό στην Κύπρο.

Τα δύο αυτά προγράμματα σπουδών και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που προσελκύουν αποδεικνύουν ότι τα «παραδοσιακά» αυτά επαγγέλματα έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν μία θέση στη λίστα με τα πλέον περιζήτητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γιατί ξεχωρίζουν δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό.

Η σχολή Νομικής στην Κύπρο που μπήκε στον χάρτη του ελληνικού νομικού κόσμου

Μία ματιά στο πρόγραμμα σπουδών, τους καθηγητές, τις υποδομές και τις συνεργασίες της σχολής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι αρκετή για να αποδείξει το πώς οι νομικές σπουδές παραμένουν στην κορυφή εν έτει 2019. Τα προγράμματα σπουδών της συγκεκριμένης σχολής είναι αναγνωρισμένα τόσο στην Κύπρο όσο και την Ελλάδα -και κατ’ επέκταση στην ΕΕ- εξασφαλίζοντας έτσι τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Για την ακρίβεια, η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν η πρώτη αυτοτελής Νομική Σχολή στην Κύπρο και η μόνη που προσφέρει αναγνωρισμένο πρόγραμμα Νομικής Ελληνικού Δικαίου εκτός Ελλάδας. Αυτό όμως, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που κάνει κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα να ταξιδεύουν στην Κύπρο για να σπουδάσουν Νομικά. Για τον Κοσμήτορα της σχολής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνο Τσιμάρα, η αποκλειστικότητα αυτή, «έχει διανοίξει μια ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία στον χώρο της Νομικής και για τις δύο χώρες και έχει τοποθετήσει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στον χάρτη του ελληνικού νομικού κόσμου».

Πέρα από τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με ελληνικά πανεπιστήμια (όπως η Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών του ΕΚΠΑ), τα στοιχεία που διατηρούν στο προσκήνιο τις σπουδές στη Νομική αφορούν στη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας μέσω πρακτικής άσκησης σε δικηγορικά γραφεία -και όχι μόνο- αλλά και την υψηλού επιπέδου κατάρτιση που προσφέρεται στους φοιτητές χάρη στους διεθνούς εμπειρίας διδάσκοντες και την τεχνολογία που παρέχεται. Διότι όταν σχολές όπως εκείνη της Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δίνουν στους φοιτητές τους τη δυνατότητα να κάνουν πράξη τις σπουδές τους μέσα από εικονικές δίκες, τότε μπορεί εύκολα να κατανοήσει κάποιος πώς και γιατί η Νομική περιλαμβάνεται σήμερα στη λίστα με τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Το πρόγραμμα Οδοντιατρικής που αποτελεί σημείο αναφοράς

Και από τη Νομική περνάμε στην Οδοντιατρική, ένα ακόμη «παραδοσιακό» επάγγελμα που συγκαταλέγεται στη λίστα με τις ειδικότητες του μέλλοντος. Ο εκσυγχρονισμός είναι και σε αυτή την περίπτωση το στοιχείο που εξηγεί το πώς μέχρι σήμερα οι σπουδές στην Οδοντιατρική παραμένουν δημοφιλείς και φυσικά, το γιατί οι απόφοιτοι των κορυφαίων σχολών του κλάδου απορροφώνται άμεσα από την αγορά εργασίας.

Στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα, του προγράμματος Οδοντιατρικής που προσφέρει, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, τα ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας τελευταίας τεχνολογίας, ο υπερσύγχρονος οδοντιατρικός εξοπλισμός, οι καινοτόμες μέθοδοι διαπαιδαγώγησης, πηγαίνουν την οδοντιατρική εκπαίδευση σε άλλο, πιο αναβαθμισμένο επίπεδο και φέρνουν τον κλάδο ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διανύει το δεύτερο έτος και έχει ήδη περισσότερους από 80 φοιτητές -το πτυχίο του Bachelor of Dental Surgery αναγνωρίζεται διεθνώς αφού πληροί τις προδιαγραφές για την άσκηση της Οδοντιατρικής (General Dental Practitioner), σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Ούτε όμως το ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταφέρει να συμπεριληφθεί στη λίστα των 101+ καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως από τους Times Higher Education University Impact Rankings στους τομείς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και υποδομών, υπερτερώντας πολλών άλλων ιστορικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοδοξούσε, λοιπόν, να καταστεί ένα πρωτοποριακό κέντρο υγείας για την Κύπρο, τότε έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, και μάλιστα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει πόλο έλξης για την ευρύτερη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο στους τομείς της Ιατρικής Εκπαίδευσης. Άλλωστε, η ίδρυση της σχολής Ιατρικής σε αυτό, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα με προστιθέμενη επιστημονική και κοινωνική αξία τόσο για την Κύπρο, όσο και την ευρύτερη περιοχή.

Ποιοτική εκπαίδευση, καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία. Αυτά φαίνεται πως είναι τα τρία βασικά στοιχεία που κάνουν τη διαφορά στις μέρες μας και σε ό,τι αφορά στα πλέον «παραδοσιακά» επαγγέλματα. Δεν είναι τυχαίο πως χιλιάδες νέοι από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη επιλέγουν τις σχολές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Νομική, Ιατρική, Θετικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών) αλλά και τη Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Δίνοντας βάση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχολησιμότητας και με το με 82% των αποφοίτων του να έχει βρει εργασία στον τομέα του σε διάστημα μόλις έξι μηνών από την αποφοίτησή του, το σίγουρο είναι πως προσφέρει στους σπουδαστές του το συγκριτικό πλεονέκτημα για την άμεση ένταξη τους στην αγορά εργασίας και την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη δική τους καριέρα στα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.euc.ac.cy ή επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στο info@euc.ac.cy ή στο τηλέφωνο 00357-22-713000.