Η επιχειρηματικότητα στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης
Ανανεώθηκε:
Το 2022 ξεκίνησε όπως τέλειωσε το 2021, δηλαδή με την ανάγκη διαρκούς, συνεχιζόμενης διαχείρισης των διαφόρων κρίσεων που εξακολουθούν να συνθέτουν ένα αβέβαιο περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να ισορροπήσουμε.
Με την πανδημία να παραμένει απειλητική, αλλά και με την επανεμφάνιση του πληθωρισμού λόγω των δυσλειτουργιών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, η ζητούμενη ισορροπία αφορά τόσο τους επόμενους μήνες, όσο και το πιο μακρινό μέλλον.
Με άλλα λόγια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα, οξείες κρίσεις αλλά και να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα, και ακόμα πιο γρήγορα, για τις μεγάλες ανταγωνιστικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως χώρα.
Αναπόφευκτα, τα τρέχοντα προβλήματα πιέζουν. Στην ενέργεια για παράδειγμα, η στήριξη της Πολιτείας προς τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή. Οι επιχειρήσεις, και αυτές με τη σειρά τους πλήττονται σημαντικά από το κόστος ενέργειας. Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης έδωσαν μεν μια σημαντική ανάσα στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά η πίεση που ασκεί το ενεργειακό κόστος σε αυτές παραμένει οξεία.
Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον επιβάλει πως οι επιχειρήσεις, όχι μόνο πρέπει να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, αλλά και να επιτύχουν την ενεργειακή μετάβαση, που είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η παρούσα στιγμή όμως, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, παρουσιάζει μια ευκαιρία, η οποία είναι ήδη ορατή. Ο μεταρρυθμιστικός κύκλος εξελίσσεται, και ζητούμενο παραμένει η ολοκλήρωσή του σε τομείς που κατ’ επανάληψη αναδεικνύει ο ΣΕΒ και που όλοι γνωρίζουμε (πχ. αδειοδότηση, ρυθμιστικό πλαίσιο, εκπαίδευση, ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, δημόσια διοίκηση, κ.α.). Πρόκειται για αλλαγές που εφόσον ολοκληρωθούν θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας από μια οικονομία κατανάλωσης σε μια οικονομία παραγωγής και εξαγωγών.
Μια εξέλιξη που, ήδη, βλέπουμε τόσο στο επενδυτικό περιβάλλον με όλο και περισσότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων, στην ανθεκτικότητα της βιομηχανίας, σε κλάδους τεχνολογίας, αλλά και στην πρωτοφανή άνθιση του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Προκειμένου όμως να διασφαλίσουμε πως οι θετικές εξελίξεις θα μετουσιωθούν σε διατηρήσιμη, και βιώσιμη, ανάπτυξη, με κοινωνική ευημερία και προοπτική, και για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που αυτή παρουσιάζει, κοινωνία, πολιτεία και επιχειρηματικότητα μπορούν και οφείλουν να κινηθούν μαζί. Διαμορφώνεται μια νέου είδους συναντίληψη για το ρόλο των επιχειρήσεων και την προοπτική που δημιουργούν η οποία, μαζί με την αξιοποίηση των εμπειριών από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει βασικό θεμέλιο για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι προτεραιότητες που έχει θέσει ο ΣΕΒ, όχι μόνο για τη νέα χρονιά, αλλά και με μακρόπνοη στόχευση. Δουλεύουμε συστηματικά, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση της ικανότητας της οικονομίας μας να καινοτομεί, στην ψηφιακή προσαρμογή, στην πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, αλλά και στη δημιουργία μιας διεθνώς ανταγωνιστικής βιομηχανίας.
Φιλοδοξούμε να εκπροσωπούμε την ενσυνείδητη επιχειρηματικότητα, που επενδύει στην καινοτομία, στους εργαζομένους της και στην εταιρική της διακυβέρνηση και που θέλει να έρθει ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνικά και οικονομικά ισχυρή.
* Ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ