Διαπρέπουν οι Έλληνες στο εξωτερικό
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
INSIGHTS

Διαπρέπουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

Τι συμβαίνει και διαπρέπουν οι Έλληνες στο εξωτερικό; Στη χώρα τους, τα όνειρα πιθανότατα να έμεναν απραγματοποίητα και οι ίδιοι μακριά από αυτό που θα ήθελαν να είναι. Ίσως και όχι... Σίγουρα, όμως, εκτός συνόρων μεγαλούργησαν. Πέτυχαν πάνω στο αντικείμενό τους. Για αρκετούς εκ των ανθρώπων που μίλησαν στο CNN Greece, μάλιστα, υπήρξε μία μαγική στιγμή: εκείνη που ενώνει την επιθυμία με τη γνώση, το όνειρο με το επάγγελμα. Από αυτήν την πόρτα που άνοιξαν, βρέθηκαν στη διεθνή αναγνώριση.

Για τον Ιωσήφ Σηφάκη, τον καθηγητή που έκανε τα αντικείμενα να "συνομιλούν", αυτό που τον μάγεψε ήταν η συνειδητοποίηση ότι οι μηχανές μπορούν να σκέπτονται όπως οι άνθρωποι. Ο Γιώργος Παξινός, νευροεπιστήμονας διεθνούς ακτινοβολίας, «εγκλωβίστηκε» στην ιδέα της χαρτογράφησης του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ η ερευνήτρια στο CERN, Μαρία Σπυροπούλου ξεκίνησε από την Καστοριά και έφτασε στις Βρυξέλλες αναζητώντας απαντήσεις για το σωματίδιο του Θεού. Ο Γεώργιος Βρακάς ήθελε να μυηθεί στα μυστικά των μεταμοσχεύσεων, ενώ ο Τζορτζ Λόης μπήκε στο χώρο της διαφήμισης και της ενημέρωσης μέσα από το design. Ήταν μία στιγμή όπου η σκέψη, το μυαλό, εγκλωβίζονται σε μία εικόνα και την ακολουθούν. Διαρκώς. Δεν έχει χρόνο, δεν έχει τόπο, δεν έχει αιτία. Για τη νέα "Μαρία Κάλλας", Μαρία Κωστράκη, ήταν η στιγμή της πρώτης επαφής με τη μουσική και την Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος.

Το μυστικό τους; Η κρυφή συνταγή της επιτυχίας που έκανε το στίγμα τους αξιοσημείωτο; Σχεδόν για όλους η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η αφοσίωση. Για τον Ελληνοαμερικανό "μάγο" της διαφήμισης και των περιοδικών, Τζορτζ Λόης, για να πετύχει κάποιος πρέπει να έχει θάρρος.

"Μπορείς να είσαι θαρραλέος ή προσεκτικός. Δεν μπορείς να είσαι και τα δύο".

Όπως και να έχει, με θάρρος και κουράγιο οι Έλληνες διαπρέπουν αλλού. Μακριά από τη γειτονιά τους, το δρόμο τους, το σπίτι τους, τα ζεστά καλοκαίρια στην ελληνική άμμο... Σε κάποια άλλη χώρα, σε κάποια άλλη ήπειρο, όχι όμως στην Ελλάδα. Εκεί κατάφεραν να κάνουν αυτό που αγαπούν.

Στις Βρυξέλλες, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή στο ερευνητικό κέντρο CERN, σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού ή στη Νέα Υόρκη, ακόμη και στη Νέα Νότια Ουαλία, την πιο παλιά αποικία της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, έχτισαν το μονοπάτι της ζωής που τους οδήγησε στην αναγνωρισιμότητα. Όπως η Μαρία Κωστράκη. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκε, όμως, να βρεθεί στο Μόναχο για να γίνει κορυφαία στο είδος της. Στην Ελλάδα θα προσαρμοζόταν, πιθανότατα, σε αυτό που κάνουν και οι υπόλοιποι: να αγαπούν ή να μισούν αυτό που κάνουν.

Την ώρα που η καινοτομία της Ε.Ε. πλησιάζει αυτή της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω, καθώς κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε.

Αυτή η οπισθοδρόμηση, σε συνδυασμό με το σκηνικό της οικονομικής κρίσης έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες σε οικονομικό επίπεδο από τη “διαρροή” ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό. Πέρα από το καίριο πλήγμα στην εγχώρια παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, η χώρα χάνει την προστιθέμενη αξία και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούν οι Έλληνες στις χώρες υποδοχής.


Μεταξύ όλων των εξαγόμενων “προϊόντων” της Ελλάδας, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση σε αξία, με €12,9 δισ., σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece. Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ. ΑΕΠ στις νέες “πατρίδες” τους, με το ανθρώπινο δυναμικό να αναγορεύεται σε “νούμερο ένα” εξαγόμενο “προϊόν” της Ελλάδας. Για την εκπαίδευσή τους το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει περί τα €8 δισ. Έτσι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας ή της ελληνικής επαρχίας, φιλόδοξοι στη νιότη τους και με εφόδιο τα όνειρά τους, βρέθηκαν στο εξωτερικό για να κάνουν αυτό που αγαπούν.


Η χώρα μας παραμένει στην παγίδα της κρίσης και η ανάπτυξη, αν και αποτελεί το "ιερό δισκοπότηρο" της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν έχει έρθει ακόμη. Όπως λέει και ο κ. Παξινός, "παρακολουθώ το τι γίνεται στην Αργεντινή ως άλλο παράδειγμα. Είναι τώρα 25 χρόνια που υποφέρει κι έτσι δεν το βλέπω να τελειώνει γρήγορα. Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές". Πολύ πιο επικριτικός είναι στο λόγο του ο Ιωσήφ Σηφάκης, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2014-Απρίλιος 2016. "Κατά τη θητεία μου γνώρισα 4 υπουργούς Παιδείας, πρέπει να πω με λύπη μου, ο ένας χειρότερος από τον άλλο". “Δυστυχώς αυτή τη στιγμή για τον τομέα μου, η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει ερευνητικά προγράμματα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση”, δηλώνει ο κ. Βρακάς, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Μεταμοσχεύσεων

Σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες οι νέοι Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, καλούνται να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και να χτίσουν το δικό τους μονοπάτι. Συνταγή της επιτυχίας για την κυρία Κωστράκη είναι, πέρα από τη σκληρή και συστηματική δουλειά, η επιλογή “να κάνεις αυτό που σου αρέσει και να το κάνεις καλά”. Στο ίδιο μοτίβο είναι και η προτροπή του Ιωσήφ Σηφάκη, ο οποίος συμβουλεύει τους νέους να μην σταματήσουν να ονειρεύονται. Εντούτοις, η Μαρία Σπυροπούλου θέτει μία πολύ συγκεκριμένη συνθήκη για να υπάρχει καλύτερο μέλλον για όλους: τη συλλογική προσπάθεια. Όπως είπε και ο κ. Παξινός, "οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας αξιολογούνται και είναι αυτές που τελικά θα μας βοηθήσουν".

ΟΙ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Eξώφυλλα του Lois για το Esquire

Τζορτζ Λόης: Ο περήφανος Έλληνας που κατέκτησε την διαφήμιση στις ΗΠΑ

Ο «Χρυσός Ελληνας της διαφήμισης» παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρονξ, είναι παιδί της Ελλάδας. Δεν λησμονεί ποτέ το ταξίδι του πατέρα του, στα 13 και με δύο δολάρια στην τσέπη, από τη Ναύπακτο στην Αμερική. Ο Τζορτζ θα είχε την ευκαιρία να διαπρέψει. Τα εξώφυλλα που δημιούργησε για το Esquire τη δεκαετία 1962-1972 έγιναν έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, ενώ οι πρωτοποριακές καμπάνιες του συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς.


Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Γιώργος Παξινός: Ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκεφάλου

Είναι ένας από τους κορυφαίους νευροεπιστήμονες του κόσμου. Η πορεία του ξεκίνησε από την Ιθάκη και ως άλλος Οδυσσέας, βρέθηκε στην Αυστραλία επιχειρώντας να ξεκλειδώσει τα μυστικά του πνεύματος και της σκέψης. Έχοντας δημιουργήσει δύο χάρτες του ανθρώπινου εγκεφάλου και λαμβάνοντας εννέα διεθνείς διακρίσεις, ο κ. Παξινός πάντα γυρίζει πίσω, στην Ιθάκη του.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Ιωσήφ Σηφάκης: Ο άνθρωπος που έκανε τις μηχανές να επικοινωνούν μεταξύ τους

Με το βραβείο Τούρινγκ να κοσμεί το γραφείο του και το οποίο θεωρείται το "Νόμπελ" της πληροφορικής, ο Ιωσήφ Σηφάκης, βρέθηκε στα ακαδημαϊκά του χρόνια στη Γαλλία και κατάφερε να κάνει πράξη τη συμβουλή που δίνει στους φοιτητές του: να κάνουν αυτό που αγαπούν. Το πιο σημαντικό βήμα στην πορεία του ήταν η συνειδοποίηση ότι οι μηχανές μπορούν να σκέφτονται, όπως και οι άνθρωποι. Ή τουλάχιστον με το δικό τους τρόπο.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Μαρία Κωστράκη: Μια “διεθνής Ελληνίδα” του λυρικού θεάτρου

Στο διεθνή καλλιτεχνικό χώρο, ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός και όσο περνά ο καιρός γίνεται και σκληρότερος, λέει στο CNN Greece η κυρία Μαρία Κωστράκη, καλλιτέχνης του λυρικού θεάτρου, υψίφωνος, που ζει στη Γερμανία και εργάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική στη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μετακόμισε στο Μόναχο όπου σπούδασε και καταξιώθηκε επαγγελματικά, έχοντας μέχρι σήμερα συνεργασίες με τις μεγαλύτερες όπερες της Γερμανίας.

Συνταγή της επιτυχίας για την κυρία Κωστράκη είναι, πέρα από τη σκληρή και συστηματική δουλειά, η επιλογή “να κάνεις αυτό που σου αρέσει και αυτό που μπορείς να κάνεις καλά”.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Μαρία Σπυροπούλου: Από την Καστοριά στο CERN για το σωματίδιο του Θεού


Η κορυφαία Ελληνίδα πειραματική φυσικός της διασποράς, Μαρία Σπυροπούλου, καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και μέλος της ερευνητικής ομάδας του πειράματος CMS στο CERN, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1993 και, στη συνέχεια, πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ το 2000.

Η λαμπρή της πορεία, σύμφωνα με την ίδια, βασίστηκε στο ισχυρό ακαδημαϊκό πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου όπως και στους καλούς της καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η άριστη Ελληνίδα, που σήμερα ξεχωρίζει στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα, ερμηνεύει με το δικό της τρόπο τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα και οραματίζεται μια φωτεινή έξοδο από το σημερινό σκοτεινό τούνελ. «Μεγάλη κατάθλιψη και στρες μου έχει δημιουργήσει η κρίση» ομολογεί, ωστόσο πιστεύει πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, και στους νέους Έλληνες που, όπως λέει, έχουν πολύ καλό μυαλό και δουλεύουν σκληρά. "Μπορούν να διαπρέψουν οπουδήποτε", πιστεύει.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Γεώργιος Βρακάς: Ο "μετρ" των μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο της Οξφόρδης

«Αν κάποιος Έλληνας θέλει να καταξιωθεί στο επάγγελμά του, είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά και να στερηθεί τη “μητέρα πατρίδα”, θα πρέπει να να φύγει στο εξωτερικό», λέει στο CNN Greece ο κ. Γεώργιος Βρακάς, ειδικός μεταμοσχεύσεων στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή για τον τομέα μου, η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει ερευνητικά προγράμματα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση».

Ο κ. Βρακάς πρόσφατα τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Μεταμοσχεύσεων, το οποίο είναι η ύψιστη τιμή για έναν χειρουργό στο συγκεκριμένο πεδίο. Το βραβείο το έλαβε για τις μελέτες του αναφορικά με τις ανοσολογικές παραμέτρους στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Συνεντεύξεις: Κώστας Πλιάκος, Μαρίνα Πρωτονοταρίου, Τάσος Οικονόμου

Κάμερα: Περικλής Χατζηνάκος, Λευτέρης Παρτσάλης

Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας

Μοντάζ: Περικλής Χατζηνάκος, Κατερίνα Μέξη

Κείμενο: Τάσος Οικονόμου