ΔΝΤ: Ανεργία, χρέος και υψηλά πλεονάσματα βάρος για την ελληνική ανάπτυξη
Πηγή: IMF Staff Photograph

Την υψηλή ανεργία, το μεγάλο βάρος του χρέους και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επικαλέσθηκε ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ Ζάν Μαρία Μιλέσι-Φερρέτι ως τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με ισχνούς ρυθμούς από το 2022 και μετά.

Στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook -WEO) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,8% εφέτος και 2,6% το 2018. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο θεωρεί πως η επέκταση του ΑΕΠ θα φρενάρει και θα περιοριστεί αισθητά από το 2022 και μετά.

Να σημειωθεί πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 που κατάθεσε η κυβέρνηση στις 2 Οκτωβρίου στη Βουλή τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1,8% εφέτος και στο 2,4% του χρόνου. Οι δε πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν τοποθετούν στο 2,5% το ρυθμό επέκτασης της ελληνικής οικονομίας το 2018.

Όπως αναφέρθηκε, αν και το Ταμείο είναι αισιόδοξο για τη διετία 2017-2018, ωστόσο θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό 1,5% από το 2021 έως και το 2024.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ οι αναπτυγμένες οικονομίες και η ευρωζώνης το 2022 θα σημειώσουν μέση ανάπτυξη 1,7%, δηλαδή 0,7% υψηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας τη ΕΡΤ Λένας Αργύρη για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ Ζάν Μαρία Μιλέσι-Φερρέτι απάντησε ως εξής:

«Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό ανεργίας και μεγάλη υστέρηση και για αυτό το λόγο όταν θα παγιωθεί η ανάκαμψη περιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμα από ότι μεσοπρόθεσμα. Όπως σωστά υποδείξατε υπάρχουν προκλήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές (της ανάπτυξης), καθώς παραμένει το βάρος από ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος μαζί με την ανάγκη να διατηρηθούν αντιστοίχως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επομένως, ελπίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με μια συμφωνία για την μείωση του βάρους του χρέους θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις προοπτικές της ανάπτυξης».

Από την έκθεση του ΔΝΤ προκύπτει ακόμη πως κατά τη διάρκεια της περιόδου 2017-2022 η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν θα υπερβαίνει σημαντικά την ανάπτυξη των προηγουμένων οικονομιών. Στην Ελλάδα η ανάπτυξη θα είναι 1,83% ετησίως την εν λόγω περίοδο, ενώ στις προηγμένες οικονομίες θα είναι στο 1,4%.

Το Ταμείο εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί εφέτος σε μέσα επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά στο 1,3% το 2018, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 αναφέρει πως ο τιμάριθμος θα ανέλθει στο 0,7% εφέτος και στο 1,2% το 2018. Πάντως και για την προοπτική των τιμών μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ είναι φειδωλό, καθώς θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα ανέλθει το 2022 μόλις στο 1,7%.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το ΔΝΤ εκτιμά πως θα ανέλθει στο 0,2% εφέτος και στο 0,1% το 2018 και πως το 2022 θα είναι ισοσκελισμένο.

Για την ανεργία το Ταμείο εκτιμά πως θα μειωθεί από το 22,3% εφέτος στο 20,7% το 2018, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 προβλέπει πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 22% εφέτος στο 20,8% το 2018.

Διαβάστε επίσης