ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα 4η πανευρωπαϊκά στη χρήση του «ταμείου Γιούνκερ»

Η Ελλάδα 4η πανευρωπαϊκά στη χρήση του «ταμείου Γιούνκερ»
European Union

Την τέταρτη θέση ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνει η Ελλάδα στο σκέλος των προωθούμενων επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το ευρύτερα γνωστό και ως «ταμείο Γιούνκερ».

Στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν πως η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία είναι οι μόνες χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα στο σκέλος της μόχλευσης των κονδυλίων του «ταμείου Γιούνκερ» για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Η συνολική χρηματοδότηση που έχει λάβει έως σήμερα η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και έχει ενεργοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Να τονισθεί πως στις αρχές Σεπτεμβρίου η χρηματοδότηση που είχε λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του «ταμείου Γιούνκερ» ήταν 1,2 δισ. ευρώ, ήτοι μέσα σε έναν μήνα εκταμιεύθηκαν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μέσω της μόχλευσης θα κινητοποιήσουν πρόσθετες επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ!

Να σημειωθεί πως δέκα εγκεκριμένα έργα ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και εκτιμάται πως θα κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

efsi dashboard en

Ακόμη, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ενέκρινε 9 συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες για την παροχή δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, η χρηματοδότηση 268 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ σε περίπου 9.768 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει παράσχει στην Terna Energy Group δάνειο ύψους 24 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων στη Βοιωτία , έχει δανείσει στην Cosmote 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έχει παράσχει στην Creta Farms χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ για να θέσει σε κίνηση συνολικές επενδύσεις ύψους 31 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ