ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος ρυθμίσεων δανείων από τις τράπεζες

Νέος γύρος ρυθμίσεων δανείων από τις τράπεζες
Getty Images/Ideal Images/Milos Bicanski

Οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης στη στεγαστική πίστη, τα οποία προσφέρουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ακόμη και κούρεμα της οφειλής σε όσους έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα.

Με τους νέους διακανονισμούς, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οφειλή διαχωρίζεται σε δύο μέρη, ήτοι σε αυτήν που ο δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετήσει, βάσει των εισοδημάτων του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου που έχει χρηματοδοτηθεί και σε αυτήν που «παγώνει» για έως και 15 έτη, χωρίς την επιβολή τόκων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων για το πρώτο μέρος του δανείου, προβλέπεται διαγραφή της εναπομένουσας οφειλής, σταδιακά ή εφάπαξ, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%.

Εξάλλου, οι τράπεζες θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο πιο σύνθετες για την ελληνική αγορά λύσεις, όπως η ανταλλαγή του χρέους με το ακίνητο ή η μετατροπή του δανείου σε σύμβαση ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Πάντως, σήμερα τα νέα από το μέτωπο των εισπράξεων από ρυθμισμένα στεγαστικά δεν είναι καλά. Οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών παρατηρούν μια κόπωση στις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων από νοικοκυριά που πλήττονται κατά κύριο λόγω από την αυξημένη φορολογία και τα συσσωρευμένα χρέη τους προς την εφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ