Καταιγισμός ερωτήσεων στην ολλανδική Βουλή για τα ελληνικά προγράμματα στήριξης
Πηγή: EPA/MARTIJN BEEKMAN/φωτογραφία αρχείου

Σε «βομβαρδισμό» ερωτήσεων προς το νέο Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γόπκε Χούστρα για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης προχώρησε η βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος (SP) της Ολλανδίας Ρένσκε Μαρία Λάιτεν.

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ελληνικά προγράμματα στήριξης και ειδικά για όσα αναφέρονται σε αυτήν για τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχασαν οι Έλληνες φορολογούμενοι στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, η Λάιτεν απηύθυνε 20 ερωτήσεις σχετικές με το ελληνικό πρόγραμμα στον νέο Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, ζητώντας του να απαντήσει πριν μάλιστα η σχετική έκθεση τεθεί προς εξέταση στο συμβούλιο Ecofin.

Η Ολλανδέζα βουλευτής χαρακτήρισε «θλιβερή» την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τον «αποτυχημένο» ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική κρίση και «συγκλονιστικό» το γεγονός ότι τα προγράμματα στήριξης προς την Ελλάδα δεν προώθησαν την οικονομική ανάκαμψη, αλλά «παρεμπόδισαν και υπονόμευσαν» την κατάσταση.

Στη βάση αυτή ζήτησε την αντίδραση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενήργησε «απροετοίμαστη» με αποτέλεσμα οι στόχοι των προγραμμάτων στήριξης να έχουν επιτευχθεί μόνο εν μέρει και η Ελλάδα να εξακολουθεί να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Αναφερόμενη στην επισήμανση της έκθεσης πως το ΤΧΣ διοχέτευσε στις ελληνικές τράπεζες 45,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ανακτήσιμα είναι μόλις τα 5,7 δισ. ευρώ η Λάιτεν απηύθυνε το εξής ερώτημα: «Αληθεύει ότι δαπανήθηκαν 45 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος τους μπορεί να ανακτηθεί; Εάν ναι, μπορείτε να μας δώσετε μια επισκόπηση των τραπεζών που έχουν λάβει αυτά τα κεφάλαια, με τα ακριβή ποσά; Πώς η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με τη δήλωση του προκατόχου σας Ντέ Γιάγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι κάθε ευρώ θα επέστρεφε στο κρατικό ταμείο;»

Η ίδια έστρεψε τα βέλη της και στην ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ευθύνες στο σχεδιασμό του προγράμματος.  «Πώς κρίνετε ότι η ΕΚΤ δεν ήθελε να συνεργαστεί επαρκώς σε αυτήν την έρευνα αμφισβητώντας την εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Είστε διατεθειμένοι να απευθυνθείτε για αυτό στην ΕΚΤ, κατά προτίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ; Εάν όχι, γιατί;», ρώτησε η Ρένσκε Μαρία Λάιτεν τον Ολλανδό υπουργό.

Για την παρουσία της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνησή της να απαντήσει στο εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαδραμάτισε πολιτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ και εάν σχετίζεται ο πολιτικός αυτός ρόλος με την κοινή αντίληψη ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Ομοίως ζήτησε να πληροφορηθεί το εάν η ολλανδική κυβέρνηση υιοθετεί την άποψη πως η ΕΚΤ παρανόμως ανέλαβε πολιτικό ρόλο και ότι πρέπει να είναι πιο διαφανής και δημοκρατικοποιημένη, μη συμμετέχοντας στο μέλλον σε προγράμματα στήριξης.

Η Ρένσκε Μαρία Λάιτεν υπογράμμισε την παρατήρηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι «λειτουργικές λεπτομέρειες» της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δεν έχουν επισημοποιηθεί ακόμη και σήμερα και στη βάση αυτή ρώτησε για το «πώς μπορούν τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ να παρακολουθούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να χρησιμοποιούν τις δημοκρατικές τους εξουσίες εάν δεν γνωστοποιούνται ούτε οι παράμετροι της συνεργασίας ούτε οι διαδικασίες».

Επίσης, ζήτησε απάντηση στο εάν το γεγονός ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε διπλό ρόλο ως πρόεδρος του Eurogroup συνέβαλε στο ότι η Ολλανδία δεν ζήτησε να αξιολογηθεί ο ρόλος της Κομισιόν στα δύο πρώτα προγράμματα στήριξης της Ελλάδος.

Τέλος, ρώτησε τον Γόπκε Χούστρα για το εάν συμμερίζεται τη θέση πως η τρόικα δεν πρέπει ποτέ να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο σε περιόδους κρίσης εις βάρος των πολιτών στις χώρες των προγραμμάτων και όλων των πολιτών που συνεισφέρουν στα προγράμματα στήριξης μέσω των φόρων τους. «Αναγνωρίζετε ότι το ευρώ έχει σωθεί πάνω στις πλάτες των Ελλήνων; Μπορείτε να τεκμηριώσετε την απάντησή σας; Πώς προετοιμάζεται η ΕΕ για μια μελλοντική κρίση;» ρώτησε η σοσιαλίστρια πολιτικός.


Διαβάστε επίσης

Ανακοινώσεις Ντράγκι για την Ελλάδα στις 26 Ιουλίου

Reuters: καμπάνα κινδύνου για τους τελευταίους κωδωνοποιούς της Ελλάδας

Κατρούγκαλος στις ελληνορωσικές σχέσεις: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Η Μόσχα κάλεσε στο ρωσικό ΥΠΕΞ τον Έλληνα πρέσβη