ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλέψεις «ροκανίζουν» τα κέρδη των τραπεζών

Οι προβλέψεις «ροκανίζουν» τα κέρδη των τραπεζών
EUROKINISSI

Φειδωλή πολιτική προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια συνέχισαν και στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες, περιορίζοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμα και εκμηδενίζοντας την κερδοφορία τους.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της υπό εξέτασης περιόδου που δημοσιοποίησαν Eurobank και Εθνική Τράπεζα (Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank τις ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα), η επιβάρυνση στα αποτελέσματα λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Η επιλογή αυτή κρίνεται απαραίτητη στην παρούσα φάση, όσο συνεχίζεται η δημιουργία νέων επισφαλειών και ο βαθμός θεραπείας των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων παραμένει χαμηλότερος του επιθυμητού.

Με τον τρόπο αυτόν οι τραπεζικές διοικήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα την κάλυψη των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, με το βλέμμα και στα stress tests της ΕΚΤ, για τα οποία θα ληφθούν υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.

Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ομίλων, οι οποίοι στοχεύουν στην επίτευξη θετικού καθαρού αποτελέσματος το 2017. Το ύψος του ωστόσο θα διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα των αρχικών τους εκτιμήσεων, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης του αναμενομένου επιβάρυνσης από τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για την εφετινή κερδοφορία κάνουν λόγο για θετικό αποτέλεσμα, που θα κινηθεί γύρω από τα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ