ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με Προεδρικό Διάταγμα δίνεται το πράσινο φως για τους ουρανοξύστες του Ελληνικού

Με Προεδρικό Διάταγμα δίνεται το πράσινο φως για τους ουρανοξύστες του Ελληνικού
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αφού πρώτα η επένδυση του Ελληνικού κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα, τελικά το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα πολεοδομηθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου διευθετεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του ύψους των έξι ουρανοξυστών του Ελληνικού, έως 200 μέτρων έκαστος δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή, πέμπτη κατά σειρά, συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, δηλαδή του κυβερνητικού οργάνου που ελέγχει τα πολεοδομικά και χωροταξικά κάθε μεγάλης επένδυσης και στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση όσο και στις προηγούμενες, κανένα από τα έντεκα μέλη του Συμβουλίου δεν απαίτησε να χαμηλώσουν τα ύψη, κατά την προ μηνών προτροπή του ΚΑΣ, ούτε και έθεσε νέα προσκόμματα ως προς τη δόμηση.

Δείγμα ότι η κυβέρνηση έπαψε να είναι όμηρος των εμμονών κάποιων αρχαιολόγων είναι ότι το πολυσέλιδο Προεδρικό Διάταγμα που περιγράφει τις χρήσεις γης, το τι θα γίνει και πού, καθώς και τους όρους δόμησης, θα προβλέπει κανονικά την ανέγερση των επίμαχων ουρανοξυστών, καθώς και των άλλων ψηλών κτιρίων, με βάση το αρχικό master plan του επενδυτή.

Πάντως, εκκρεμούν ακόμη ζητήματα όπως η απομάκρυνση από την έκταση φορέων, π.χ. το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο, τα οποία και αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε εκκρεμότητας στα μέσα του 2018.

Απομένει αύριο μια τελευταία συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου, προκειμένου να εγκριθεί και τυπικά το Προεδρικό Διάταγμα (στον φάκελο πρέπει να ενσωματωθεί ένας τεράστιος όγκος από πρακτικά συνεδριάσεων, τοπογραφικά, χάρτες κ.λπ.), με στόχο αυτό να υπογραφεί άμεσα από τους υπουργούς και την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί προς έγκριση στο ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον χρόνο στον οποίο αυτή θα εκδοθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ