ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mείωση φορολογικών προστίμων φέρνει η παραίτηση από ενδικοφανή προσφυγή

Mείωση φορολογικών προστίμων φέρνει η παραίτηση από ενδικοφανή προσφυγή

Με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή μειώνονται αναδρομικά τα πρόστιμα και επί εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για χρήσεις προγενέστερες του 2014, εφόσον συνεπάγονται επιεικέστερη μεταχείριση του φορολογουμένου.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δίκης ή την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής. Στο εξής, για αυτές τις υποθέσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο έως το 50% επί της διαφοράς φόρου που θα προκύπτει από τον έλεγχο της φορολογικής αρχής πλέον τόκου 8,76% ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, και για τις χρήσεις έως το 2013, επιβάλλονταν πρόσθετοι φόροι με ανώτατο όριο μέχρι και το 120%.

Υπενθυμίζεται πως ενδικοφανής προσφυγή είναι η διαδικασία που υποχρεωτικά ακολουθεί ο φορολογούμενος όταν αμφισβητεί μία πράξη της φορολογικής αρχής, ρητή ή σιωπηρή, πριν επιλέξει το δρόμο της άσκησης προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Ο φορολογούμενος με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής μπορεί να ζητήσει την τροποποίηση ή την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης μέσω της συνολικής επανεξέτασης της υπόθεσής του. Για το σκοπό αυτό μπορεί να προβάλλει και πραγματικούς και νομικούς ισχυρισμούς προσκομίζοντας για την απόδειξή τους κάθε σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ