ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιπλοκές» με το νόμο «Βερναρδάκη» για τους Διευθυντές του Δημοσίου

«Επιπλοκές» με το νόμο «Βερναρδάκη» για τους Διευθυντές του Δημοσίου
EUROKINISSI

Πονοκεφάλους σε πολλούς υπουργούς έχει ξεκινήσει να προκαλεί ο νόμος 4369/2016, γνωστός και ως νόμος «Βερναρδάκη» που αφορά στην αξιολόγηση, τις προαγωγές και τις επιλογές προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Οι πρώτες κρίσεις Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο κατέδειξαν πως ο νόμος μοριοδοτεί δυσανάλογα τους απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ) έναντι στελεχών που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις, μεταπτυχιακό ή ακόμη και διδακτορικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 12 Γενικούς Διευθυντές Οικονομικών Υπηρεσιών που επελέγησαν προσφάτως οι 11 ήταν απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και ένας μόνο δεν είχε αποφοιτήσει από αυτή, αλλά διέθετε διδακτορικό. Να σημειωθεί πως το μονοετές μεταπτυχιακό δίνει 150 μόρια, το διετές μεταπτυχιακό ή το πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης 250 μόρια και το διδακτορικό 300 μόρια.

Για να καταδειχθεί η πριμοδότηση που δίνεται στους αποφοίτους της ΕΣΔΑΑ ο νόμος Βερναρδάκη, αρκεί να αναφερθεί πως στους ανωτέρω Γενικούς Διευθυντές Οικονομικών Υπηρεσιών συγκαταλέγεται φιλόλογος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που επικράτησε έναντι άλλων συνυποψήφιων με οικονομικό πτυχίο και μεταπτυχιακά στο ίδιο αντικείμενο.

Οι διοικητικές ηγεσίες των υπουργείων έχουν διαπιστώσει πως λόγω του νόμου Βερναρδάκη, ο οποίος υποεκτιμά τα μεταπτυχιακά έναντι του πτυχίου της ΕΣΔΔΑ (σ.σ. το οποίο δεν χαρακτηρίζεται μεταπτυχιακό και δεν εντάσσεται σε κανένα πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ) σύντομα θα χάσουν πολύτιμους συνεργάτες τους πολύπειρους Γενικούς Διευθυντές ή Διευθυντές και θα αναγκαστούν να συνεργαστούν με στελέχη μικρής εμπειρίας που "ευνοήθηκαν" από τις διατάξεις του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με μεταπτυχιακό με τα 400 μόρια που συγκεντρώνει υπερισχύει ακόμη και κατόχων διδακτορικού, καθώς αυτοί λαμβάνουν μόλις 300 μόρια!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ