ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον ΕΦΚΑ περνάει από τον Απρίλιο η χορήγηση συντάξεων του Δημοσίου

Στον ΕΦΚΑ περνάει από τον Απρίλιο η χορήγηση συντάξεων του Δημοσίου
EUROKINISSI

Αρμόδιος και για τις συντάξεις του Δημοσίου θα είναι από τα τέλη Απριλίου 2018 ο Ενιαίος Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στις συντάξεις του Δημοσίου μεταφέρεται από το Γενικό Λογιστήριο στον ΕΦΚΑ.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα στον ΕΦΚΑ, η οποία θα υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ενιαία λειτουργία του ΕΦΚΑ και η αποτελεσματική διαχείριση όλων των συνταξιοδοτικών θεμάτων των υπαγόμενων σε αυτόν προσώπων.

Ειδικότερα η Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα θα διαρθρώνεται ως εξής:

  • Τμήμα Α' - Τμήμα Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων.
  • Τμήμα Β' - Τμήμα Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Συντάξεων υπαλλήλων Ο.Τ.Α., Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ειδικών Κατηγοριών.
  • Τμήμα Γ' - Τμήμα Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολεμικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.
  • Τμήμα Δ’ – Τμήμα Διενέργειας Μεταβολών και δειγματοληπτικών ελέγχων.

Το πολυνομοσχέδιο αναφέρει πως για τις ανάγκες μερικής στελέχωσης της Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα συνιστώνται στον ΕΦΚΑ 52 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα καλυφθούν από υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα πρέπει να καλυφθεί τουλάχιστον το ήμισυ των ανωτέρω θέσεων, μέχρι 30.4.2018.

Η απόσπαση των υπαλλήλων που υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών για την κάλυψη των θέσεων του ΕΦΚΑ θα γίνεται κατόπιν αιτήσεώς τους, με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του υπουργού Οικονομικών, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, για 1 έτος, και με δυνατότητα ανανέωσης για ισόχρονο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση μη υποβολής επαρκών αιτήσεων, η απόσπαση μπορεί να διενεργηθεί υποχρεωτικά. Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι, οποτεδήποτε και μέχρι τη λήξη της απόσπασής τους, να αιτηθούν μετάταξη προς τον ΕΦΚΑ, η οποία γίνεται με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και του υπουργού Οικονομικών, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής θα μεταφερθούν στις λοιπές οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ