ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Standard & Poor's: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β» από «Β-»

Standard & Poor's: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β» από «Β-»
Reuters

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β» από «Β-» με θετικές προοπτικές, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισής του μέσα στο 2018.

Σύμφωνα με την S&P, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας τόσο σε όρους ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό μέτωπο έχει βελτιωθεί, ενώ και η αγορά εργασίας ανακάμπτει εν μέσω περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας.

«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας. Συνεπώς, αναβαθμίσαμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «Β» από «Β-», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο οίκος τονίζει ότι η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται από το «ασυνήθιστα χαμηλό» κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αλλά και από τη συνεχιζόμενη στήριξη του επίσημου τομέα υπό τη μορφή δανείων με μεγάλη ωρίμανση και της ελάφρυνσης χρέους.

Στην βάση αυτή η Standard & Poor's επισημαίνει ότι θα εξετάσει περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης εάν με την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, η Ελλάδα κτίσει μαξιλάρι ρευστότητας για να καλύψει μελλοντικές πληρωμές χρέους.

Σε σχέση με τις τράπεζες, η Standard & Poor's επισημαίνει ότι παραμένουν προβλήματα, αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ