ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρουσφέτια» του ΚΥΣΟΙΠ σε φίλους Τσακαλώτου καταγγέλλει η αντιπολίτευση

«Ρουσφέτια» του ΚΥΣΟΙΠ σε φίλους Τσακαλώτου καταγγέλλει η αντιπολίτευση
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ρόλο της «Κολυμβήθρας του Σιλωάμ» αποδίδουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στελέχη της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως με τις αποφάσεις του επιδιώκει διαρκώς να «θολώνει τα νερά» και είτε να φορτώνει τις ευθύνες των κυβερνητικών πολιτικών σε τρίτους, είτε να αποκρύβει ευσχήμως λάθη και παραλείψεις αξιοποιώντας τη δύναμη της γραφειοκρατίας.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα φέρνουν τις αποφάσεις που έλαβε χθες το ΚΥΣΟΙΠ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιτροπή αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Σημειώνεται πως χθες το ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδότησε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να καλέσει την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να συντάξουν και να υποβάλουν, τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τη Βουλή, εκθέσεις οι οποίες θα αποτιμούν τα αποτελέσματα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και θα αξιολογούν τη γενικότερη πορεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις αρχές της κρίσης μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης ο στόχος της σχετικής ενέργειας είναι διττός. Αποσκοπεί στο να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες και παραλείψεις που οδήγησαν στον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος, αλλά και να μεταθέσει τα βάρη στις παρελθούσες κυβερνήσεις που έτρεξαν τις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ελήφθη λίγες ώρες μετά την αίτηση κατάθεσης εγγράφου που κατέθεσε στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, με την οποία ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την κατάθεση της έκθεσης γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Ο κ. Θεοχάρης κατήγγειλε πως στο νόμο 4340/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δημοσιεύθηκε την 1η Νοεμβρίου 2015 αναφερόταν πως με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο δύναται να δεχτεί την τιμή κάλυψης των μετοχών που προκύπτει από το βιβλίο προσφορών υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει γνωμοδότηση για τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

«Είκοσι μόλις ημέρες αργότερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε νέα τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ, με το νόμο 4346/2015 για τα προαπαιτούμενα, με την οποία η φράση «το Ταμείο δύναται να δεχτεί» αντικαθίσταται με τη φράση «το Ταμείο δέχεται». Στην ουσία με αυτήν τη διάταξη η Κυβέρνηση υποχρέωσε το Ταμείο να αποδεχτεί οποιαδήποτε τιμή θα προέκυπτε κατά τη διαδικασία αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών», κατήγγειλε ο κ. Θεοχάρης.

Ο ίδιος ζήτησε να ενημερωθούν οι πολίτες για τη γνωμοδότηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΧΣ στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ώστε να πέσει φως στους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη διάταξη γνωμοδότησης άλλαξε δύο φορές μέσα σε 20 ημέρες.

Κατά τον κ. Θεοχάρη οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο 1 και 2 λεπτά του ευρώ επέφεραν ένα τεράστιο dilution στο ποσοστό ιδιοκτησίας του Ταμείου σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Αρκεί να αναφερθεί πως τα ποσοστά του Ταμείου μειώνονται στο 2,5% από 35% στην Eurobank, στο 11% από 66% στην Alpha Bank, στο 33% από 57% στην ΕΤΕ, στο 22% από 66% στην Πειραιώς.

Ο σύμβουλος Geanakoplos

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε χθες και η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής να εγκρίνει την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, υπό τον υπουργό Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει το έργο της τεχνικής προετοιμασίας, της υποδοχής και της αξιολόγησης τυχόν προτάσεων από ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς. Η εν λόγω επιτροπή θα εισηγείται σχετικά προς το ΚΥΣΟΙΠ το οποίο και θα διαμορφώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού η εν λόγω επιτροπή ουσιαστικά αναβαθμίζει σε ρόλο συμβούλου άτομα του περιβάλλοντος του κ. Τσακαλώτου που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ασυμβίβαστο να ασχοληθούν ενεργά με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Όπως αναφέρουν, ο John Geanakoplos, ο 60χρονος Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτροπή χρέους είναι ταυτόχρονα συνιδρυτής του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington Management Capital, το οποίο εξειδικεύεται στη διαχείριση ενυπόθηκων δανείων. Η Ellington είναι «distress fund», δηλαδή διαχειρίζεται προβληματικά δάνεια με στόχο να εισπράξει περισσότερα απ' όσα επένδυσε. Ο Geanakoplos είναι ενεργό μέλος του fund και θα παράσχει με αυτή την ιδιότητα τις υπηρεσίες του στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως τον Geanakoplos σύστησε στον κ. Τσακαλώτο η γυναίκα του υπουργού Οικονομικών Χέδερ Γκίμπσον που είναι διευθύντρια στο Τμήμα Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τις ίδιες πηγές, τόσο ο Geanakoplos όσο και ο Αμερικανοκορεάτης Γκλεν Κιμ, σύμβουλος του υπουργού, έχουν ενεργές θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και ως εκ τούτου είτε θα πρέπει να παραιτηθούν από αυτές για να έχουν ρόλο συμβούλου στο Δημόσιο, είτε να μην περιληφθούν στη σχετική επιτροπή για το χρέος.

Η σύμβαση του Γκλεν Κιμ

Θέμα θέτουν στελέχη της αντιπολίτευσης και με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ να εγκρίνει άρον άρον το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων για την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς κατά τις προσεχείς ημέρες.

Όπως σημειώνουν, οι σχετικές θέσεις είναι άγνωστες στα πολιτικά κόμματα και γνωστές μόνον στους Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράιν και Πίτερ Λεγκλέρ την «τριανδρία» των συμβούλων του κ. Τσακαλώτου, οι οποίοι έχουν συντάξει τις σχετικές προτάσεις για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι «απλήρωτοι» σύμβουλοι του κ. Τσακαλώτου θέλουν να τελειώνουν με το σχετικό έργο, ώστε να δρομολογηθεί η πληρωμή τους.

Δεδομένου ότι με νόμο που ψηφίστηκε πριν τις εκλογές δίνεται η δυνατότητα στο ΚΥΣΟΙΠ να αναθέτει απευθείας συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών μηνών, η αμοιβή των εν λόγω συμβούλων θα «σπάσει» σε τρίμηνα και υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταστεί ευκρινές πόσο κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο οι υπηρεσίες τους.

Πάντως, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν από τους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο να καταθέσουν τις σχετικές συμβάσεις έργου στη Βουλή για να κριθεί – ανεξάρτητα από τον έλεγχο που θα διενεργήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο- αν συνέτρεχαν λόγοι κατεπείγοντος που δικαιολογούν τη μη τήρηση της νομοθεσίας περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και κυρίως αν συνέτρεχαν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ