ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η τεχνική δουλειά για το χρέος έχει εντατικοποιηθεί

ΔΝΤ: Η τεχνική δουλειά για το χρέος έχει εντατικοποιηθεί
EPA/ STEPHEN JAFFE / HANDOUT

Στην αποκάλυψη πως οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν εντατικοποιηθεί προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου του Ταμείου ο Ράις δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για τις επικριτικές δηλώσεις που έκαναν την προηγουμένη εβδομάδα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη και στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ερωτήθηκε και για το εάν το Ταμείο θα επιμείνει στην πρόωρη μείωση του αφορολογήτου το 2019 αντί το 2020.

Ο ίδιος θέλησε να χαμηλώσει του τόνους και να μη δώσει συνέχεια στη διένεξη με τους Ευρωπαίους. «Θα χαρακτήριζα τις σχέσεις με του Ευρωπαίους υγιείς, άριστες και συνεχιζόμενες (…) Να μην είμαστε επιλεκτικοί με το ποιος κάνει σχόλια διότι ευρύτερα οι σχέσεις μας είναι άριστες», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ειδικά για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα πέρασε σε αμυντική θέση. «Υπηρετούμε ως ΔΝΤ μετά από αίτημα του κράτους μέλους. Αυτό ισχύει και με την Ελλάδα. Το κάνουμε με όλες μας τις δυνατότητες για το καλό της χώρας. Δεν έχουν γίνει μόνον σημαντικές προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και εκ μέρους του Ταμείου. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα όσο η Ελλάδα θεωρεί πως αυτό είναι για το καλό της και πως βοηθά την εμπέδωση της βιώσιμης ανάπτυξης», είπε.

Πάντως δεν άφησε πολλά περιθώρια για την απόσταση που έχει η Ελλάδα να διανύσει. «Το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί», επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τη μείωση του αφορολογήτου και τις θέσεις του Ταμείου. «Η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 θα γίνει με τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες τους επομένους μήνες όπως προβλέπει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα», είπε.

Ωστόσο, δεν ήταν φειδωλός σε σχέση με το θέμα του χρέους για το οποίο απεκάλυψε πως υπάρχει πρόοδος. «Η τεχνική δουλεία για το χρέος έχει εντατικοποιηθεί και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για ένα θετικό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του χρέους», σημείωσε.

Αναφερθείς στην πρόταση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ που πρότεινε τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς» για την ευρωζώνη προκειμένου να λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης σε μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες, είπε πως αυτό δείχνει το πόσο καλές είναι οι σχέσεις του οργανισμού με τους Ευρωπαίους. «Θέλουμε να συμβάλουμε στην εν εξελίξει συζήτηση», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ