ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η εσωτερική πολιτική στην Τουρκία καθοριστική για την επενδυτική εμπιστοσύνη

ΔΝΤ: Η εσωτερική πολιτική στην Τουρκία καθοριστική για την επενδυτική εμπιστοσύνη
Reuters

Η χθεσινή υποβάθμιση της Τουρκίας από την Standard & Poor’s ήλθε λίγες ώρες μετά από την έκθεση του ΔΝΤ για την τουρκική οικονομία στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα παραμένει υψηλή.

«Μια πιθανή περαιτέρω επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, καθώς και οι εσωτερικοί πολιτικοί παράγοντες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών», ανέφερε σχετικά το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Η Standard & Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από «ΒΒ» σε «ΒΒ-», διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook) και στα σχόλια που συνόδευαν την αξιολόγηση της έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ειδικότερα την επιδείνωση των πληθωριστικών προοπτικών και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας, παρά την πρόσφατη (στις 25 Απριλίου 2018) απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο.

Επί αυτού, ο οίκος εκτιμά ότι τα μέτρα της τράπεζας δεν επαρκούν για να μειώσουν το χάσμα μεταξύ του τρέχοντος πληθωρισμού (11,1% πέρυσι) και μεσοπρόθεσμου στόχου, ήτοι 5%, ή να σταθεροποιήσουν την τοπική λίρα.

«Η κεντρική τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις, δεν έχει εκπληρώσει το στόχο της για τον πληθωρισμό από το 2012. Η μεταβλητότητα της λίρας θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστό», αναφέρει σχετικά.

Παράλληλα, η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για επιδείνωση της εξωτερικής θέσης της Τουρκίας.

«Το θεσμικό πλαίσιο της Τουρκίας χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από συγκεντρωτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων ενώ η μετάβαση προς μια εκτελεστική προεδρία εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους ελέγχους και τις ισορροπίες, οι οποίες περιορίζουν, επίσης, τις αξιολογήσεις της Standard & Poor’s», τονίζεται στην έκθεση.

Ο οίκος προειδοποιεί και για την αβεβαιότητα που απορρέει από τις κοινοβουλευτικές - προεδρικές εκλογές, στις 24 Ιουνίου 2018. «Ακόμα και μετά τις εκλογές δεν αναμένουμε επιστροφή σε πιο συνετές μακροοικονομικές πολιτικές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, γεγονός που θα επιτρέψει εκ των πραγμάτων στον Τούρκο Πρόεδρο να αποφασίζει με διατάγματα», σημειώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ