ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία από τον SSM για τα δάνεια των τραπεζιτών ζητά ο Ν. Χουντής

Στοιχεία από τον SSM για τα δάνεια των τραπεζιτών ζητά ο Ν. Χουντής
SSM

Γραπτή ερώτηση προς την Πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σχετικά με τις αμφιλεγόμενες τραπεζικές πρακτικές μέσω των οποίων μέλη των διοικητικών συμβουλίων των 4 συστημικών τραπεζών λάμβαναν δάνεια από τις ίδιες τους τις τράπεζες, που έφτασαν μέχρι το ύψος των 572 εκατ ευρώ.

Στο κείμενο της ερώτηση τονίζεται πως σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, την περίοδο 2006-2017, δόθηκαν σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και άλλα ανώτατα στελέχη των ίδιων των τραπεζών, τεράστια ποσά σε μορφή δανείων, με εγγυήσεις τις τραπεζικές μετοχές που κατείχαν τα εν λόγω στελέχη. Το ύψος αυτών των δανείων έφτασε το 2010 τα 572 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια μειώθηκαν, το 2017, στα 22 εκατ. ευρώ.

Πελώρια αναπάντητα ερωτηματικά προκαλούν οι διαδικασίες και η σκοπιμότητα αυτών των προκλητικών δανείων καθώς και οι τρόποι της εξόφλησής τους αλλά και η σιωπή που περιβάλλει τη σκανδαλώδη αυτή κατάσταση.

Με δεδομένο ότι οι σκανδαλώδεις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν στοιχίσει δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, ερωτάται η Πρόεδρος του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ:

  • Έχει ελεγχθεί η νομιμότητα, η φερεγγυότητα και η ακεραιότητα των διαδικασιών χορήγησης των συγκεκριμένων δανείων; Ποιο είναι το σχετικό πόρισμα ελέγχου και αν όχι, γιατί;
  • Με ποιο τρόπο αποπληρώθηκαν και αποπληρώνονται τα εν λόγω δάνεια;
  • Έχει ελεγχθεί, είτε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, είτε από τον SSM, η αξιοπιστία, φερεγγυότητα και νομιμότητα των διαδικασιών αποπληρωμής αυτών των δανείων;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ