ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα καταθέσουν οι τράπεζες στον SSM

Νέα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα καταθέσουν οι τράπεζες στον SSM
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το Σεπτέμβριο οι διοικήσεις των Εθνική Τράπεζα, Αlpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς θα παρουσιάσουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) νέα δραστικά σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μέχρι τώρα οι ρυθμοί μείωσης των κόκκινων δανείων είναι περιορισμένοι και μη ικανοί να οδηγήσουν εντός στόχων τις τράπεζες, γεγονός που κάνει κάποιους τραπεζίτες να εκτιμούν πως για να περιοριστεί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω των 30 δισ. ευρώ το 2021, θα πρέπει να υπάρξουν πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων σε διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς.

Οι δηλώσεις αυτές κάνουν κάποιους να εκτιμούν πως στο προσεχές διάστημα θα πωληθούν μαζικά επιχειρηματικά δάνεια στο 20% με 30% της αξίας τους, φέρνοντας ένα πρωτοφανές κύμα αναδιάρθρωσης και ανακατάταξης δυνάμεων. Αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο. Οι εταιρείες που θα μεταβιβαστούν θα χρειαστεί να εξυγιανθούν και να ελέγξουν το κόστος λειτουργίας τους.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι το κύμα αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας θα πρέπει να συνοδευτεί από εμβληματικού χαρακτήρα επενδύσεις ώστε να έρθουν στην Ελλάδα ποιητικοί επενδυτές.

Σερ μια τέτοια περίπτωση τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να αποδεσμευθούν πιο γρήγορα από τον μεγάλο όγκο ληξιπρόθεσμων δανείων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 90 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ