ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαστές άδειες παραμονής εντόπισαν οι εφορίες- Οδηγίες από ΑΑΔΕ

Πλαστές άδειες παραμονής εντόπισαν οι εφορίες- Οδηγίες από ΑΑΔΕ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πλαστά ή παραποιημένα στοιχεία που αφορούν στη παραμονή τους στη χώρα μας προσκόμισαν σε εφορίες αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών. Το γεγονός αυτό ενεργοποίησε την ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία έστειλε ειδικές οδηγίες στις εφορίες για το πώς θα ελέγχουν τις σχετικές περιπτώσεις.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρεται πως στο εξής, κάθε συναλλαγή αλλοδαπού υπηκόου τρίτης χώρας με το Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της εφορίας θα ολοκληρώνεται μόνο κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητας των προσκομιζόμενων στοιχείων που αποδεικνύουν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.

Για τον σκοπό αυτό, ο αρμόδιος υπάλληλος της εφορίας θα πρέπει να αποστέλλει σχετικό έγγραφο στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στο fax της αρμόδιας Εκδούσας Αρχής που αναφέρεται στο υποβαλλόμενο δικαιολογητικό, προκειμένου αυτή να αποφανθεί και να απαντήσει για την εγκυρότητά του.

Μόνον μετά την επιβεβαίωση αυτή θα ολοκληρώνεται η συναλλαγή στην εφορία.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει χορηγηθεί ΑΦΜ από τη φορολογική διοίκηση στα ως άνω πρόσωπα με την προσκόμιση πλαστών ή παραποιημένων στοιχείων που αφορούν στη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα, ο αρμόδιος υπάλληλος της εφορίας θα προβαίνει στην απενεργοποίηση του ΑΦΜ για την απόκτηση του οποίου δηλώθηκαν ψευδή ή αναληθή στοιχεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στις παραπάνω περιπτώσεις και σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται από τη φορολογική διοίκηση ή άλλες υπηρεσίες ότι προσκομίστηκαν στις εφορίες πλαστά ή παραποιημένα δικαιολογητικά από αλλοδαπό υπήκοο τρίτης χώρας, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να αποστέλλει άμεσα αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα, επισυνάπτοντας αντίγραφο του πλαστού ή παραποιημένου δικαιολογητικού καθώς και του εγγράφου της φερόμενης ως Εκδούσας Αρχής, από το οποίο προκύπτει η πλαστότητά του ή παραποίησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ