ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «ΒΒΒ-» αναβάθμισε την Κύπρο η Standard and Poor’s

Σε «ΒΒΒ-» αναβάθμισε την Κύπρο η Standard and Poor’s
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας στο «ΒΒΒ-», με σταθερές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Με την αναβάθμιση αυτή η Κύπρος εξέρχεται από την μη επενδυτική κατηγορία, τα λεγόμενα «σκουπίδια» (junk), στην οποία βρίσκεται από το 2012.

Ο οίκος αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου σε επενδυτική κατηγορία κρίνοντας ότι η ταχύρρυθμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα συμβάλει στη μείωση του μεγάλου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, την ίδια στιγμή που οι κινήσεις για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διατηρήσουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.

Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με καλό ρυθμό μέχρι το 2021, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να περιορίσει τα επίπεδα χρέους.

Ο οίκος εκτιμά πως τα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια θα επιτρέψουν στις τράπεζες να ενισχύσουν τις προσπάθειες περαιτέρω ανάκαμψης και πως η όποια πρόσθετα κρατική βοήθεια στον τραπεζικό τομέα θα έχει μέτρια επίδραση στον κυπριακό προϋπολογισμό.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Κύπρο την επόμενη διετία αν ο τραπεζικός τομέας περιορίσει τα κόκκινα δάνεια τα επόμενα χρόνια και, γενικότερα, αν μειωθεί το χρέος που υπάρχει στην οικονομία ενώ θετικά θα επηρεάσει η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Η αξιολόγηση θα επηρεαστεί αρνητικά αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τις εκτιμήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους και τις βελτιώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα ή αν – παρά τις προσδοκίες του οίκου – το δημόσιο χρέος αυξηθεί σημαντικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ