ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιου: Η έξοδος της Ελλάδος από τα Μνημόνια είναι μεγάλο επίτευγμα

Λιου: Η έξοδος της Ελλάδος από τα Μνημόνια είναι μεγάλο επίτευγμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

Ως μεγάλο επίτευγμα χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου την έξοδο της Ελλάδος από τα Μνημόνια σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ωστόσο εμφατικά πως η χώρα μας δεν πρέπει να οπισθοχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη και η οποία θα μεταδοθεί στο δεύτερο μέρος ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου AGORA, το οποίο είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε πως είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

«Αν σκεφτεί κανείς που βρισκόταν η Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης και για πολλά χρόνια μετά, αποτελεί τεράστια πρόοδο το γεγονός ότι αναπτύσσεται και πάλι, ότι επιτυγχάνει δημοσιονομικούς στόχους που ήταν δύσκολοι, για κάποιους μάλιστα ακατόρθωτοι, τώρα δε η ορατή υποχώρηση της ανεργίας είναι ένα πολύ καλό σημάδι», ανέφερε ο Λιου.

Ερωτηθείς για το εάν τον προβληματίζουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η δυναμική του χρέους ο Τζάκι Λιου είπε τα έξης: «Νομίζω ότι θα αποτελέσει πρόκληση η διατήρηση των πλεονασμάτων που απαιτούνται για τις επόμενες τρεις ή τέσσερεις δεκαετίες. Και πιθανότατα να μην έχει τελειώσει η συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αλλά είναι τελείως διαφορετική η τροχιά όταν βρίσκεσαι σε ένα σημείο που σταθεροποιείσαι και βελτιώνεσαι, σε σχέση με το σημείο που βρισκόταν η οικονομία στο αποκορύφωμα της κρίσης οπότε και κατέρρεε».

Για την πρόσφατη συμφωνία για το χρέος ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Πάντοτε θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του χρέους από ότι πίστευαν κάποιοι από τους άλλους διεθνείς εταίρους. Το ΔΝΤ πίστευε, και οι ΗΠΑ πίστευαν κατά την διάρκεια της κρίσης ότι το βάρος του χρέους ήταν απλώς μη βιώσιμο».

Στη σημείο αυτό ο Λιου είπε πως η ο συνδυασμός δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, που θα έβαζαν την ελληνική οικονομία και τις δημόσιες δαπάνες σε μια βιώσιμη τροχιά, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκόλυναν τον ανταγωνισμό και θα ενεργοποιούσαν την ελληνική οικονομία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ