ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό χώρο η κυβέρνηση

Δεν «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό χώρο η κυβέρνηση
eurokinissi/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις προεξοφλεί η κυβέρνηση, αλλά δεν αναθεωρεί σημαντικά τις προβλέψεις της για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών έως το 2022. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή ουσιαστικά κατέδειξε ότι οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για τον δημοσιονομικό χώρο έως το 2022 δεν αλλάζουν.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 διατυπωνόταν η πρόβλεψη πως το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019 στο 3,96%, το 2020 θα ανέβει στο 4,15%, το 2021 στο 4,53% και θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2022 κλείνοντας στο 5,19% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, ο κ. Χουλιαράκης επανέλαβε τις ίδιες προβλέψεις υποστηρίζοντας πως ο δημοσιονομικός χώρος έως το 2022 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, ήτοι πως το πρωτογενές πλεόνασμα το έτος εκείνο θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ.

«Ο δημοσιονομικός χώρος μέχρι το 2022 είναι της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δεν είναι μεγάλος. Είναι όμως σημαντικός για μια χώρα που βγαίνει από βαθιά κρίση», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Εκ παραδρομής το CNN Greece ερμήνευσε τη σχετική αναφορά ως αθροιστική αύξηση του δημοσιονομικού χώρου την περίοδο 2019-2022, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίσθηκε πως η αναφορά του κ. Χουλιαράκη αφορούσε στο 2022 ξεχωριστά.

Όπως τόνισαν σχετικά, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 εκτιμάται στο 5,5% του ΑΕΠ, ήτοι θα ξεπεράσει κατά 2% (δημοσιονομικός χώρος) το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, για τον οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στους δανειστές.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ανέκυψε και μία αδόκητη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Χουλιαράκη σε σχέση με όσα υποστήριξε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης για την ύπαρξη δύο σεναρίων στον προϋπολογισμό.

«Η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν είναι αρνητική. Δεν είναι κριτική. Και τα Μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, μην δημιουργηθεί λάθος εντύπωση... και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων και αυτό είναι σημαντικό», ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

«Ο προϋπολογισμός έχει ένα σενάριο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση το 2019», επανέλαβε ο κ. Χουλιαράκης θέλοντας να διαψεύσει τον κ. Κουτεντάκη με τον οποίον μέχρι προσφάτως συνεργαζόταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ