ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed ισχυροποιεί γεωπολιτικά την Ελλάδα

Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed ισχυροποιεί γεωπολιτικά την Ελλάδα
Reuters

Ισχυροποιείται περισσότερο η θέση της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας μετά τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed με το Τελ Αβίβ. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τα ισραηλινά αποθέματα φυσικού αερίου στις τρεις αυτές χώρες.

Πρόκειται για μεγάλο έργο με κόστος που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 7 δισ. δολάρια, το οποίο θα μεταφέρει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Πρόκειται για την κατασκευή του μεγαλύτερου σε μήκος και σε βάθος υποθαλάσσιου αγωγού σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως μέρος της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα έχουν προβάδισμα σε σύγκριση με άλλες χώρες για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, ανέφεραν επίσης πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Hadashot TV.

Σύμφωνα με τις ίδιες αυτές πηγές, προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει να επενδύσει 100 εκατ. δολάρια για τη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας για το έργο αυτό. Ο αγωγός, ο οποίος επίσημα ονομάζεται EastMed Pipeline Project, θα ξεκινήσει περίπου 170 χλμ. ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου και θα εκτείνεται σε 2.200 χλμ. για να φτάσει τελικά στο Οτράντο στην Ιταλία, μέσω της Κρήτης και της ενδοχώρας της Ελλάδας.

Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγους μήνες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα πέντε ετών, ανέφερε ακόμη η Hadashot TV. Οπως είπε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ, με την κατασκευή αυτή αναμένεται να μειωθεί η επιρροή των Αράβων στην Ευρώπη όσον αφορά την παροχή ενέργειας. Οπως σημειώνουν οι «Times of Israel», οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ενώ την ίδια στιγμή έχουν επιδεινωθεί σημαντικά με την Τουρκία. Πλέον Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος διενεργούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και άλλων χωρών με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χαιρετίσει τη βελτίωση των σχέσεων αυτών με στόχο τη δημιουργία ισχυρής συμμαχίας για το εμπόριο, τον τουρισμό και την υγεία, όπως είχε τότε αναφέρει. «Χτίζουμε αυτή τη μεγάλη συμμαχία, μια συμμαχία για καλό ανάμεσα στις δημοκρατίες μας» ήταν τα λόγια του Νετανιάχου.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι είναι «σχεδόν αδιανόητο το ότι οι χώρες μας δεν είχαν αυτή τη στενή και ευθεία επαφή» τα προηγούμενα χρόνια. Αντιπροσωπευτικό της στενής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου έχει χαρακτηρίσει το έργο και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ