ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο με έγκριση της ΕΛΤΕ παύεται ή παραιτείται ορκωτός ελεγκτής

Μόνο με έγκριση της ΕΛΤΕ παύεται ή παραιτείται ορκωτός ελεγκτής
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με αφορμή πρόσφατες υποθέσεις, όπως εκείνη της «Folli Follie», η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) παρέσχε διευκρινίσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται κατά την παύση ή την παραίτηση ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας από μια εταιρεία.

Σε ανακοίνωση της ΕΛΤΕ ξεκαθαρίζεται πως οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές ή οι ελεγκτικές εταιρείες παύονται μόνο για βάσιμους και σπουδαίους λόγους. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας οφείλει να αιτηθεί εγγράφως στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων σε περίπτωση παύσης του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, παρέχοντας συγχρόνως επαρκή αιτιολόγηση για τους λόγους της παύσης.

Την ίδια υποχρέωση έχει και ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία σε περίπτωση παραίτησης. Κατά την ΕΛΤΕ η διάσταση απόψεων σχετικά με τη λογιστική αντιμετώπιση θεμάτων ή την εφαρμογή ελεγκτικών διαδικασιών δεν συνιστούν βάσιμους λόγους παύσης.

Στο σημείο αυτό η ΕΛΤΕ σημειώνει πως βάσει του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (I.F.A.C), προβλέπεται ότι ο υπό διορισμό ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή ελεγκτική εταιρεία, πριν αποδεχθεί τον διορισμό, είναι σκόπιμο να επικοινωνεί απευθείας με τον υπάρχοντα ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία προκειμένου να εξακριβώσει τα γεγονότα και τις περιστάσεις που αφορούν την αλλαγή ώστε να μπορεί να αποφασίσει εάν είναι ενδεδειγμένο να αποδεχθεί την ανάθεση.

Σε περίπτωση παύσης ή παραίτησης ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας η διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας υποβάλει αίτηση στην ΕΛΤΕ περί παύσης του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας με την οποία παρέχει επαρκή αιτιολόγηση για τους λόγους της παύσης/παραίτησης καθώς και αντίγραφο πρακτικού Γενικής Συνέλευσης του διορισμού του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας.

Την ίδια στιγμή ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία που παύεται ή παραιτείται υποβάλλει σχετική επιστολή για την παύση ή παραίτησή του, καθώς και αντίγραφα της γραπτής επικοινωνίας του με τον υπό διορισμό ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία αναφορικά με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της αλλαγής.

Στο επόμενο βήμα, το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου της ΕΛΤΕ αφού εξετάσει τα υποβληθέντα έγγραφα, εισηγείται την παύση ή την παραίτηση ή μη του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση η παύση ή η παραίτηση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας ισχύει από την έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΤΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ