ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλά ενοίκια για τη στέγαση εφοριών

Υψηλά ενοίκια για τη στέγαση εφοριών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ακίνητο που θα στεγάσει τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για τα επόμενα δώδεκα έτη αναζητεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και προς το σκοπό αυτό εμφανίζεται διατεθειμένη να καταβάλει μίσθωμα έως 108.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΑΑΔΕ το προσφερόμενο ακίνητο πρέπει να διαθέτει χώρους συνολικής επιφάνειας περίπου 1.062 τετραγωνικών μέτρων, ήτοι ωφέλιμη επιφάνεια γραφειακών και ειδικών χώρων 703 τετραγωνικών μέτρων, ωφέλιμη επιφάνεια αρχειακών (βοηθητικών) χώρων 160 τετραγωνικών μέτρων και λοιπούς βοηθητικούς χώρους και να πληροί όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας από άποψη φωτισμού, αερισμού, μέσων σκίασης, θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού, κ.α..

Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να βρίσκεται στην Αθήνα και εντός των ορίων του μικρού δακτυλίου. Να είναι αποπερατωμένο και να παραδοθεί έτοιμο για χρήση στο Δημόσιο μέσα στην προθεσμία που θα ορισθεί.

Αν και το ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος έχει οριστεί στις 9.000 ευρώ, το μηνιαίο μίσθωμα που θα προκύψει τελικά από τη δημοπρασία θα παραμείνει σταθερό για μία τριετία και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως από την έναρξη του τετάρτου έτους της μίσθωσης.

Για τη μίσθωση του ακινήτου θα διενεργηθεί μειοδοτική δημοπρασία στην Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών-Ανατολικής Αττικής στις 15 Ιανουαρίου 2019.

Αλλά εάν σε κάποιους ακούγεται μεγάλο το ενοίκιο των 9.000 ευρώ το μήνα, ήτοι τα 8,47 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν είναι σε σχέση με άλλα ενοίκια που καταβάλει το Δημόσιο.

Ενδεικτικά για το κτίριο επί της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος, όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στις 177.722 ευρώ για γραφεία συνολικής επιφάνειας 10.679 τετραγωνικών μέτρων, ήτοι το μηνιαίο μίσθωμα ανά τετραγωνικό είναι στα 16,6 ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ