ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένο ρόλο στην πάταξη του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος διεκδικεί το ΔΝΤ

Ενισχυμένο ρόλο στην πάταξη του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος διεκδικεί το ΔΝΤ
Pixabay

Τη μεθοδολογία του ΔΝΤ στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εξέτασε προσφάτως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποφασίζοντας να ενισχυθούν οι συμπράξεις του Ταμείου με οργανισμούς που έχουν ως βασικό ρόλο την πάταξη του «ξεπλύματος» χρήματος.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε το κατά πόσο το αναθεωρημένο πλαίσιο εργασίας που είχε υιοθετήσει ο οργανισμός από το 2014 απέδωσε τα αναμενόμενα.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις που προέκυψαν στο μέτωπο του «ξεπλύματος» χρήματος την τελευταία πενταετία είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν αρχικώς προβλεφθεί το 2013, όταν και εξεταζόταν η αλλαγή της εμπλοκής του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως οι εκτιμήσεις τόσο για την παράνομη μετανάστευση όσο και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ήταν πιο πολύπλοκες από ότι αναμενόταν.

Οι διευθυντές του ΔΝΤ συμφώνησαν ευρέως με την πρόταση του προσωπικού του Ταμείου να συνεχιστεί η τρέχουσα προσέγγιση της διενέργειας τουλάχιστον ενός έως δύο αξιολογήσεων ετησίως για ζητήματα σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, διατηρώντας παράλληλα αυξημένη συμμετοχή σε παγκόσμιους οργανισμούς εξέτασης της ποιότητας των μηχανισμών καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τέτοιοι είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), κ.α.

Ακόμη, ζητήθηκε από το προσωπικό του ΔΝΤ να δώσει βάρος σε χώρες με συστημικής σημασίας χρηματοπιστωτικούς τομείς, περιφερειακά σημαντικούς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αν και η συγκεκριμένη έκθεση δεν περιλαμβάνει αναφορές στην Ελλάδα, ωστόσο υπογραμμίζει για την Ευρωζώνη πως χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό μηχανισμό που θα εποπτεύει και θα συντονίζει ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ