ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του νόμου Κατσέλη - Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του νόμου Κατσέλη - Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών για το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, ωστόσο παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί η διαπραγμάτευση για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να ήταν πιο παραγωγική από ό,τι τις προηγούμενες φορές, ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος σε όλα τα ζητήματα.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, οι συζητήσεις προχώρησαν πάντως σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται μάλιστα να έχουμε και την τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Αν και στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, κυβερνητικές πηγές τονίζουν άλλωστε πως «έως τότε υπάρχει χρόνος για μια καλή συμφωνία».

Η βασική πρόταση που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης προβλέπει ότι:

- Η αντικειμενική αξία για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στα 120.000 ευρώ και το εισόδημά των δικαιούχων έως τα 20.000 ευρώ. Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής ιδιότητάς τους.

-Το «κούρεμα», η επιμήκυνση και η ρύθμιση (μείωση επιτοκίου) του δανείου θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ. Ωστόσο, το «κούρεμα», όπου αποφασίζεται, θα γίνεται στο τέλος της διάρκειας του δανείου, κι αφού θα καταβάλλονται οι δόσεις. Το επιτόκιο του ρυθμισμένου δανείου θα έχει ως βάση το Euribor συν 150–200 μονάδες βάσης.

Σύγκλιση απόψεων

Την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στη σύσκεψη κυβέρνησης - τραπεζών που ολοκληρώθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασαν πάντως τραπεζικές πηγές.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα» αναφέρουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σημειώθηκε σύγκλιση για τα όρια προστασίας καθώς και για τα επιμέρους, αλλά και για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ