ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκλογές φέρνουν τον Μάρτιο 120 δόσεις και επιστροφή αναδρομικών

Οι εκλογές φέρνουν τον Μάρτιο 120 δόσεις και επιστροφή αναδρομικών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά τις συστάσεις  των Βρυξελλών, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για σειρά παροχών εν όψει εκλογών, δρομολογώντας τις δύο ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και την επιστροφή αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποσταλούν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών στους θεσμούς.

Προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις των θεσμών, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η ρύθμιση για οφειλές στα ταμεία θα καθιερώνει «κόφτη» για όσους δεν θα έχουν πληρώσει τις οφειλές τους για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, ενώ η ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία, ενδεχομένως να έχει λιγότερες από 120 δόσεις, δεν θα είναι οριζόντια, θα ενσωματώνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δεν θα προβλέπει διαγραφή κεφαλαίου παρά μόνο προστίμων και προσαυξήσεων και αυτό μόνο στο τέλος της διαδικασίας υπό την προϋπόθεση έγκαιρης εξόφλησης όλων των δόσεων και παράλληλης τήρησης των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Με τις διαδικασίες δρομολόγησης των δόσεων για χρέη σε εφορία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση διά του Τάσου Πετρόπουλου την ίδια ώρα κλείνει το μάτι σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για έναν ενδεχόμενο νέο γύρο αναδρομικών. «Η κυβέρνηση θα καταβάλει τα ποσά που είναι να καταβάλει, στον βαθμό που έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια» δήλωσε χθες (στο Θέμα 104,6), συμπληρώνοντας μάλιστα πως «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε, για να σβήσουμε τα προβλήματα που από το παρελθόν προέκυψαν…».

Οι δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει γίνει ήδη ένας πρώτος γύρος συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αναφορικά με τη «μεταχείριση» τυχόν δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά. Στις συζητήσεις αυτές, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο να μη μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα τυχόν εφάπαξ κόστος το οποίο προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως μπορεί να θεωρηθούν ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα έδινε πιθανότατα μια χρυσή ευκαιρία στην κυβέρνηση να δώσει για παράδειγμα – εφόσον υπάρξει θετική απόφαση του ΣτΕ – αναδρομικά τα κομμένα δώρα για παράδειγμα, χωρίς όμως να τα επαναφέρει ως μόνιμη δαπάνη.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν πάντως ανέφερε πως στον βαθμό που προκύψουν δικαστικές αποφάσεις για αναγκαστική χορήγηση αναδρομικών θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από τους ίδιους τομείς πολιτικής, δείχνοντας προς την κατεύθυνση μισθών και συντάξεων ώστε να μη διαταραχθεί ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ