ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις το 2,5% της ευρωπαϊκής αγοράς κατέχει η Ελλάδα στο συνεδριακό τουρισμό

Μόλις το 2,5% της ευρωπαϊκής αγοράς κατέχει η Ελλάδα στο συνεδριακό τουρισμό
EUROKINISSI

Το μεγάλος κέρδος που θα μπορούσε να προκύψει για την ελληνική οικονομία από την επέκταση του συνεδριακού τουρισμού, αποτυπώνει η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, στην Ελλάδα το 2017 η μέση ημερήσια δαπάνη ανά συνεδριακό επισκέπτη ήταν πενταπλάσια και πλέον του αντίστοιχου μεγέθους για τον τουρίστα αναψυχής, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι του συνεδριακού επισκέπτη ήταν σχεδόν δυόμισι φορές μεγαλύτερη αυτής του τουρίστα αναψυχής. Το 2017 η Ελλάδα φιλοξένησε 50.082 συνέδρους, οι οποίοι ξόδεψαν 73,5 εκατ. ευρώ και διέμειναν κατά μέσο όρο 3,7 ημέρες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένας δυναμικός κλάδος υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο οποίος συμβάλλει ενεργά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στη μεταφορά επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται πως η πολυετής οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και ο έντονος ανταγωνισμός από τις μεσογειακές χώρες συνετέλεσαν ώστε η ανάπτυξή του συνεδριακού τουρισμού να υπολείπεται της δυνητικής.

«H περαιτέρω διείσδυση στην προσοδοφόρο και άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια συνεδριακή αγορά προϋποθέτει τη χάραξη, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα, συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για την προσέλκυση διεθνούς εμβέλειας συνεδρίων», σημειώνει η ΤτΕ. Το σχέδιο αυτό κατά την κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εστιάζει στη βελτίωση των δημόσιων υποδομών (σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, μαρίνες, ύδρευση κ.λπ.), στην περαιτέρω ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών, στην ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων συνεδριακών χώρων και στη δημιουργία σύγχρονου εξειδικευμένου συνεδριακού κέντρου μεγάλης χωρητικότητας.

«Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ή σχημάτων συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και συνεπώς ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Στοιχεία που παρουσιάζει η ΤτΕ δείχνουν πως στην ευρωπαϊκή κατάταξη των χωρών με βάση το μέσο όρο των πραγματοποιηθέντων διεθνών συνεδρίων την περίοδο 2000-2017, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 530 πραγματοποιηθέντα συνέδρια και μερίδιο ευρωπαϊκής αγοράς 10,3% και έπονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία με μερίδια αγοράς 8,8%, 8,5%, 8,1%, και 8,0% αντίστοιχα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση με τη διοργάνωση 131 διεθνών συνεδρίων και μερίδιο ευρωπαϊκής αγοράς 2,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ