ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο όριο: Δαπάνες από κάρτες και τράπεζες στη φορολογική δήλωση το 2016

Αφορολόγητο όριο: Δαπάνες από κάρτες και τράπεζες στη φορολογική δήλωση το 2016
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγορές μέσω καρτών ή του τραπεζικού συστήματος που θα φτάνουν τα 9.550 ευρώ θα πρέπει να κάνουν το 2016 οι φορολογούμενοι ώστε να κτίσουν το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι μόνον οι δαπάνες που θα γίνονται μέσω καρτών και συναλλαγών που περνούν διατραπεζικά θα κτίζουν πλέον το αφορολόγητο.Eπίσης το κτίσιμο του αφορολογήτου θα συνδέεται και με το ύψος του εισοδήματος.

Έτσι, για να τους αναγνωρίζονται οι δαπάνες του κωδικού 049 της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν τις πληρωμές τους για τις καθημερινές δαπάνες, αγορές καταναλωτικών αγαθών, παροχές υπηρεσιών, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα, τις μείζονες αγορές (π.χ. αγορά ΙΧ) μέσω κάρτας, ή μέσω τραπέζης. Ενδεικτικά:

  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking συνολικό ποσό δαπανών τουλάχιστον ίσο με το εισόδημά τους για να μην πληρώσουν φόρο.
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να δαπανούν με κάρτες ή μέσω τραπεζών 9.550 ευρώ για να του αναγνωρίσει η εφορία την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Άγνωστο ακόμη παραμένει το εάν ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί τις αγορές αυτές μέσω μίας και μοναδικής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ενός τραπεζικού λογαριασμού, τον οποίο θα δηλώνει στο Taxis ή θα έχει το δικαίωμα δήλωσης και περισσότερων.

Σε κάθε περίπτωση όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν το αφορολόγητο όριο. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και ειδικά για όσους είναι άνω των 75 ετών ή διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ