ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε πετρελαιοπαραγωγές χώρες που επηρεάζει η πτώση της τιμής του πετρελαίου

Οι πέντε πετρελαιοπαραγωγές χώρες  που επηρεάζει η πτώση της τιμής του πετρελαίου
REUTERS/Edgar Su/Files

Σε χαμηλό 11 ετών υποχωρούν τα συμβόλαια πετρελαίου Brent, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν πτώση 4,3% στα 34,85 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Καλοκαίρι του 2004.

Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει συμπαρασύρει την οικονομία σε πέντε από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη. Με τιμή βαρελιού αυτή τη στιγμή στα περίπου 35 δολάρια, όταν στα μέσα του 2014 η αντίστοιχη τιμή ξεπερνούσε τα 100 δολάρια, είναι λογικό τα κάποτε γιγάντια πλεονάσματα των συγκεκριμένων χωρών να γίνονται ελλείμματα και τα γενναιόδωρα πακέτα κοινωνικής πρόνοιας να μετατρέπονται σε μέτρα λιτότητας. Αναλυτικά οι πέντε χώρες που έχουν χτυπηθεί από τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι:

Βενεζουέλα

Η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη, η κυβέρνηση της οποίας για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε τα χρήματα από το πετρέλαιο για κοινωνικές παροχές, υπηρεσίες υγείας ακόμα και για κοινωνικά κουπόνια για την αγορά τροφίμων. Αυτή τη στιγμή όμως η οικονομία της βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 150% το 2015 και αναμένεται να ξεπεράσει το 200% τη φετινή χρονιά. Είδη πρώτης ανάγκης ακόμα και τρόφιμα λείπουν από την αγορά. Άλλωστε αυτή η οικονομική κατάρρευση είχε τις επιπτώσεις της και στο πολιτικό σκηνικό με την αντιπολίτευση να κερδίζει για πρώτη φορά την πλειοψηφία σε κοινοβουλευτικές εκλογές εδώ και 17 χρόνια.

Σαουδική Αραβία

Για τη χώρα της αραβικής χερσονήσου το πετρέλαιο αποτελεί την πηγή του 75% των κρατικών εσόδων. Το 2015 η κυβέρνηση ανακοίνωσε έλλειμμα 100 δις δολαρίων και προανήγγειλε σκληρά μέτρα λιτότητας για το 2016.

Για τους αναλυτές τα προβλήματα της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν ένα παράδειγμα πως ακόμα και για μια χώρα όπου η άντληση και η παραγωγή του πετρελαίου είναι εξαιρετικά φτηνή υπόθεση , αυτό από μόνο του δεν επαρκεί για την οικονομική ανάπτυξη αν δε συνοδεύεται από υψηλές τιμές στο βαρέλι.

Νιγηρία

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής που βασίζει περίπου το 90% των εξαγωγών της στο πετρέλαιο. Η απότομη πτώση της τιμή του πετρελαίου έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Έτσι κρατικοί αξιωματούχοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ η χώρα υποφέρει και από διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά ακόμα και έλλειψης καυσίμων.

Ρωσία

Περίπου το 50% των εσόδων του ρωσικού κράτους προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η απότομη πτώση της τιμή του πετρελαίου ήρθε σε μια εποχή που η χώρα ήδη υπέφερε από τις κυρώσεις των χωρών της Δύσης εξαιτίας της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο ρώσικος προϋπολογισμός του 2015 προέβλεπε τιμή πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι. Με την τιμή να μην ξεπερνά τα 35-37 δολάρια είναι λογικό το ΔΝΤ να προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 3,8% για το 2015 και περαιτέρω μείωση 0,6% το 2016.

Ιράκ

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας που μάλιστα χρειάζεται πόρους για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο ενάντια στο ISIS. Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σαφές αν συνυπολογίσει κανείς πως η αύξηση της παραγωγής που σημειώθηκε δεν κατάφερε να ισοφαρίσει τις απώλειες εσόδων από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Το Ιράκ έχει τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα όμως είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε επενδύσεις προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές άντλησης.

5 countries crushed by oil price collapse

By Ivana Kottasova, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ