ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ στα σούπερ μάρκετ - Αυξάνονται οι δόσεις για τις οφειλές εταιρειών

Στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ στα σούπερ μάρκετ - Αυξάνονται οι δόσεις για τις οφειλές εταιρειών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες μειώνεται στο 13% από 24% ο ΦΠΑ στον καφέ όταν πουλιέται στο ράφι και αυξάνονται οι δόσεις για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Και οι δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις δεν συνοδεύονται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, κάτι που σημαίνει πως προς το παρόν δεν είναι γνωστό το δημοσιονομικό τους αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση για τα χρέη επιχειρήσεων, οι εταιρείες οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις θα λαμβάνουν απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 100% εφόσον τα χρέη εξοφλούνται εφάπαξ, σε ποσοστό 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, σε ποσοστό 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και σε ποσοστό 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις.

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 36 δόσεις. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 100% για εφάπαξ εξόφληση, 85% για 2 έως 6 δόσεις, 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, 60% για 13 έως 18 δόσεις, 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

Σε σχέση με το ΦΠΑ στο καφέ και άλλα ροφήματα η νομοτεχνική βελτίωση προβλέπει πως μειώνεται από 24% στο 13% ο ΦΠΑ στα προϊόντα του καφέ, στο τσάι, στα μπαχαρικά, σε χυμούς, στα παρασκευάσματα καρπών και φρούτων και σε άλλα προϊόντα στο ράφι.

Τέλος, αναφέρεται πως αποκλειστικά στην Κοζάνη, ο ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση μειώνεται από το 13% στο 6%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ