ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Το πακέτο παροχών Τσίπρα αυξάνει την αβεβαιότητα

Fitch: Το πακέτο παροχών Τσίπρα αυξάνει την αβεβαιότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/JUSTIN LANE

Στην εκτίμηση πως το πακέτο παροχών της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές, εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο οίκος αναφέρει στην ανάλυσή του πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, την αύξηση συντάξεων και ένα σχήμα ρύθμισης δόσεων προς την εφορία και Ταμεία. Σύμφωνα με αναφορές στο ελληνικό Τύπο το πακέτο μέτρων θα μπορούσε να ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ το 2019 (0,6% του ΑΕΠ) και 3,4 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ ) το 2020. Σύμφωνα με τον οίκο ένα δεύτερο πακέτο μέτρων μπορεί να προχωρήσει αργότερα, πιθανότατα μετά τις εκλογές που προγραμματίζονται έως τις 20 Οκτωβρίου. Αυτό θα περιλαμβάνει μείωση φόρων που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2020.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch στέκεται στο γεγονός πως η ανακοίνωση του νέου πακέτου παροχών έγινε πριν από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές. Στη βάση αυτή αναφέρει πως εν μέρει είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τονώσει τη δημοφιλία της μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής σύσφιξης. «Το κατά πόσον το πακέτο θα οδηγήσει σε διατηρήσιμη στροφή στην δημοσιονομική στάση θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, και επίσης θα εξαρτηθεί από την σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές», αναφέρει ο οίκος.

Η Fitch αναφέρει στο σημείο αυτό πως είχε προβλέψει ότι η μερική αντιστροφή των πολιτικών ήταν πιθανή ως μέρος του διαλόγου της χώρας με τους επίσημους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. «Στον προϋπολογισμό του 2019 υπήρξε ήδη εν μέρει αντιστροφή κάποιων μέτρων του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μειώσεων στις συντάξεις με την έγκριση των πιστωτών. Ωστόσο οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή απ’ όσο περιμέναμε», τονίζει ο οίκος.

Στη βάση αυτή η Fitch αναφέρει πως μια ενδεχόμενη αναστολή της μείωσης του αφορολόγητου θα κάνει δυσκολότερο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την δέσμευση για τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά αποτελέσματα», αναφέρει με νόημα ο οίκος.

Στο σημείο αυτό σχολιάζει ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2020-2022 στο 2,5% από 3,5%, στις 16 Μαΐου ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε οι παροχές θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση της Ευρωομάδας στις 13 Ιουνίου και ότι το Eurogroup αναμένει ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν σεβαστές.

Στη βάση αυτή ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως είναι πιθανή μια αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. «Οι επιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά μια απότομη κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορούν να ασκήσουν βέτο στα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν περαιτέρω επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ», υπογραμμίζει η Fitch.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως αν και τα βήματα αυτά δεν θα υπονόμευαν την πρόοδο στα δημόσια οικονομικά που αντανακλάται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες στο «BB-» τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κλίμα στις αγορές και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, αν και οι συνέπειες περιορίζονται από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας της Ελλάδας (27 δισ. ευρώ) και τις χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ