ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Θετική για τις αγορές μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Goldman Sachs: Θετική για τις αγορές μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας
AP

«Σύμφωνα με την αρχική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση των εκλογών, είμαστε θετικοί σε ότι αφορά στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας». Αυτό αναφέρει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυση που εξέδωσε με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως η Νέα Δημοκρατία δύναται να κερδίσει μια σχετική πλειοψηφία των εδρών στις πρόωρες γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν πρόωρα. «Παρόλο που κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία, η Νέα Δημοκρατία θα είναι το κόμμα που θα ηγείται μιας νέας κυβέρνησης», σημειώνεται στην ανάλυση.

Η Silvia Ardagna, η αναλύτρια της GS, που υπογράφει την έκθεση αναφέρεται πως μια κυκλική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την αύξηση της καταναλωτικής και την επιχειρηματικής εμπιστοσύνη και τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών. «Οι δείκτες PMI, άνω του 50 από τα μέσα του 2017, έχουν κατά μέσο όρο διαμορφωθεί στο 56,6 τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο δείκτης τρέχουσας δραστηριότητας της τράπεζας ο οποίος παρακολουθεί την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, τον Απρίλιο έτρεξε στο 3,5%. Αν και είναι ασταθής, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας υπήρξε ανθεκτική στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στα μέσα του 2018 και, φέτος, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα υποστηριχθεί και από μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», τονίζει.

Ο οίκος στηρίζει τη θετική άποψη για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας στην ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και στο μεγάλο cash buffer.

«Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών, κατά την άποψή της, και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους εργασίας, λιγότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα μειωνόταν κάτω από μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs θεωρεί πως η δημοσιονομική δυναμική της Ελλάδας θα είναι βραχυπρόθεσμα θετική και προεξοφλεί πως η Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύστασή της για το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα αναφέρει ότι: (1) η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους το 2019 και το 2020, 2) οι ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το κατώτατο όριο του 15% του ΑΕΠ και (3) το cash buffer θα καλύπτει τις λήξεις χρέους έως τα μέσα του 2021.

Σε σχέση με τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τη θετική της άποψη για την Ελλάδα η GS σημειώνει πως θα μπορούσαν να προκύψουν από τις ακόλουθες εξελίξεις. Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης στα δημοσιονομικά λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν.Δεύτερον, σε ένα σενάριο πιο αδύναμης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν πιο αρνητικές από ό, τι προβλέπεται, καθώς η κυκλική βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί στον ίδιο βαθμό. Τρίτον, οι οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας θα καταστούν πιο σφιχτές εάν οι εξελίξεις στην Ιταλία οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Σε σχέση με το τελευταίο αυτό σημείο, η GS σημειώνει πως τον περασμένο Ιούνιο, το Eurogroup συμφώνησε να ενεργοποιήσει, αν χρειαστεί, σε περίπτωση απρόβλεπτα δυσμενών σεναρίων, ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τα μέτρα για το χρέος, όπως η περαιτέρω αναπροσαρμογή της λήξης των δανείων του επίσημου τομέα. Έτσι, ο οίκος θεωρεί πως η «ιδιοκτησιακή δομή» (ownership structure) του δημόσιου χρέους, το οποίο το κατέχει κυρίως ο επίσημος τομέας σε συνδυασμό με μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα διευκολύνουν την ενεργοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί, και θα περιορίσουν τον κίνδυνο για τους επενδυτές ομολόγων του ιδιωτικού τομέα από οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις.

Τέλος, η Goldman Sachs αναφέρει πως σε μεσοπρόθεσμη βάση εξακολουθεί να είναι πιο επιφυλακτική όσον αφορά στις προοπτικές της Ελλάδος, καθώς το μεγάλο απόθεμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το ακόμα προβληματικό χρηματοοικονομικό σύστημα και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων περιορίζουν την ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ