ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις εκλογές ξεκινάει η πληρωμή φόρων 14 δισ. ευρώ

Μετά τις εκλογές ξεκινάει η πληρωμή φόρων 14 δισ. ευρώ
PIXABAY

Έως και επτά δόσεις θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα για τους φόρους, τις εισφορές και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους χιλιάδες φορολογούμενοι, με το «Γολγοθά» να ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι υποχρεώσεις των εν λόγων φορολογουμένων είναι πάμπολλες, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν δόσεις για τα παλιά χρέη στην εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εάν προστεθούν τυχόν δόσεις που έχουν για την οφειλές στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, το στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα, τότε ο λογαριασμός των μηνιαίων δόσεων γίνεται δυσθεώρητος.

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει χιλιάδες νοικοκυριά ζουν με το άγχος της δόσης ή των δόσεων αλλά και την απώλειας κάποιας που μπορεί να τους στερήσει την «πολύτιμη» ρύθμιση οφειλών προς την εφορία ή τα ταμεία.

Οι πρώτοι που θα μπουν στον χορό των δόσεων είναι οι οφειλέτες της εφορίας που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με την υποβολή της αίτησης έχουν προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών για να πληρώσουν την πρώτη δόση της ρύθμισης, ενώ από τον Ιούλιο θα έρθουν να προστεθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Πολλοί είναι πιθανόν να μην τα καταφέρουν και να μην αντέξουν το βάρος των μηνιαίων δόσεων βλέποντας πάνω από το 50% του εισοδήματός τους να καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Να σημειωθεί πως μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φόρους που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ το διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2019 για τα εισοδήματά τους, τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ