ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Μέχρι πότε ισχύει η παράταση

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Μέχρι πότε ισχύει η παράταση
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παρατείνεται έως 29 Ιουλίου 2019 η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013, παρατείνεται μέχρι την 29η Ιουλίου 2019.
  2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι την 29η Ιουλίου 2019.

Πώς θα κάνετε την υποβολή της δήλωσης βήμα - βήμα

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Οι μεγάλες παγίδες

Σημαντική αλλαγή φέτος, για πρώτη φορά, είναι το γεγονός πως κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα εάν το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, θα μπορέσει να λάβει χωριστό δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά ποσά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, τότε αυτά θα επιστρέφονται στον κάθε ένα δικαιούχο χωριστά, αναφέρει η «Ημερησία» της εφημερίδας «Έθνος». Αν βέβαια οι σύζυγοι το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα, είχαν έως 28/02 το δικαίωμα να το επιλέξουν, και μόνο για όσους γάμους γίνουν εφεξής μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν αυτή την εφαρμογή για τα ζευγάρια. Όσον αφορά βέβαια μόνο τις φετινές δηλώσεις, διότι η δυνατότητα θα επανέλθει ξανά για όλους, τους δύο πρώτους μήνες του 2020.

Το έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν φέτος πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περσινό έντυπο. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Θα καταβληθεί πάλι σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και η πληρωμή αυτού δρομολογείται να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη 31 Ιουλίου και την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2019, σε έξι δηλαδή ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ