ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup με θέμα την Ελλάδα μια ημέρα μετά τις εκλογές

Eurogroup με θέμα την Ελλάδα μια ημέρα μετά τις εκλογές
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνέχεια της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, παρ΄ όλο που οι υπουργοί Οικονομικών γνωρίζουν ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, αποφάσισαν να συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα προκειμένου να στείλουν το «σωστό μήνυμα» σε όποια κυβέρνηση προκύψει.

Σύμφωνα με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές θεωρούν πως η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που εγκρίθηκαν στις 15 Μαΐου 2019 προκαλεί ανησυχία, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο ευνοϊκά για την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί υψηλότερο ποσοστό των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες πληθυσμού με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης φτώχειας.

Για παράδειγμα, θεωρούν πως η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων πληρωμής με δόσεις είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες διατάξεις για την αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής• υπενθυμίζεται ότι μια καίρια μεταρρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα συστήματα διακανονισμού με ενιαία «βασική» ρύθμιση, η οποία ήταν προσβάσιμη βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Ακόμη, κατά τους θεσμούς οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες εστίασης, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ διατηρείται ο πολύ υψηλός συντελεστής του 24 % και αυξάνεται περαιτέρω το έλλειμμα ΦΠΑ, το οποίο είναι ήδη το 2ο υψηλότερο στην ΕΕ.

Επιπλέον, θεωρούν πως η καθιέρωση μόνιμης 13ης σύνταξης και η χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων μεταβάλλουν εν μέρει τα μέτρα που είχαν εγκριθεί το 2012 και το 2016, αντιστοίχως. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη οι υψηλότερες στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα που εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019, στο πλαίσιο του οποίου κατευθύνεται υψηλότερο ποσοστό των δαπανών για κοινωνικές παροχές προς τους νέους και τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.

Προβληματισμός καταγράφεται στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών και για το ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή της να επανεξετάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους, τον Ιούνιο του 2018, όσον αφορά τους στόχους για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ έως το 2022. «Τυχόν πρόταση που μεταβάλλει τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους, τον Ιούνιο του 2018, θα πρέπει να συζητηθεί στην Ευρωομάδα στο πλαίσιο επικαιροποιημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους», αναφέρεται στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ