ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Παράταση έως τα τέλη Αυγούστου για 4 νομούς

Κτηματολόγιο: Παράταση έως τα τέλη Αυγούστου για 4 νομούς
EUROKINISSI

Περιθώριο έως τα τέλη Αυγούστου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Μεσσηνίας προκειμένου να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, το χρονικό περιθώριο για την Αχαΐα είναι έως τις 23 Αυγούστου (το τρίμηνο λήγει στις 21 Ιουλίου), για τη Βοιωτία και τη Φωκίδα είναι έως τις 28 Αυγούστου (το τρίμηνο λήγει αύριο 12 Ιουλίου), ενώ για τη Μεσσηνία το περιθώριο είναι έως τις 26 Αυγούστου (το τρίμηνο έληξε χθες).

Σημειώνεται ότι η παράταση που δόθηκε από το Κτηματολόγιο είναι μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος (3 + 3 μήνες). Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν δόθηκε όλο το τρίμηνο με το σκεπτικό ότι οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να επαναπαυτούν και να τρέχουν την τελευταία στιγμή. Με τη λήξη των προαναφερόμενων χρονικών περιθωρίων αναμένεται να δοθεί και η υπόλοιπη παράταση. Διευκρινίζεται πως αυτή η παράταση που δόθηκε από το Κτηματολόγιο δεν έχει καμία σχέση με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που δίνει στον αρμόδιο υπουργό τη δυνατότητα, όπου κρίνεται σκόπιμο, να δίνει έως έξι μήνες παράταση (πέρα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο).

Όσοι από τους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις προαναφερόμενες περιοχές θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr).

Από το Κτηματολόγιο προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, διαφορετικά, όπως λένε, θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως με υπουργική απόφαση έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα (Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Λακωνία και μισό Ηράκλειο)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ