ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής μου

Στουρνάρας: Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής μου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Σοβαρή πρόκληση» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος, μετά το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο του Μαΐου. Παράλληλα, εκτίμησε πως υπάρχουν περιθώρια μιας συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα προβλέπει μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ έναντι επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

«Το στοίχημα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά μία δεκαετή περίοδο ύφεσης και στασιμότητας θα κριθεί, εάν η νέα κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την εμπιστοσύνη των αγορών, λάβει μέτρα πολιτικής για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Εάν τα μέτρα αυτά είναι εμπροσθοβαρή και αξιόπιστα, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει γρήγορα σε έναν ενάρετο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αξιοπιστίας - εμπιστοσύνης – ανάπτυξης», σχολιάζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ενώ εκτιμά πως είναι εφικτοί «υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, περίπου διπλάσιοι από τον τρέχοντα ρυθμό 1,9%».

Επαναλαμβάνει πως η χώρα είχε την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης συμπληρώνοντας πως «θεωρώ ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπενδύσεων τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα αγορών τίτλων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί στο μέλλον, και η χώρα να αποκομίσει έτσι άμεσα πρόσθετα οφέλη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Στουρνάρας κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής του από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα στην οποία πρέπει να χυθεί άπλετο φως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, «όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου», όπως λέει.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια, από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και ‘’δολοφονίας χαρακτήρα’’ εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου, όπως αυτά περιγράφονται στο Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, στους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος, στο οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει βάσει της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Άντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί, και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και βεβαίως χάρη στην ευρύτατη κοινωνική στήριξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» συνεχίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνοντας πως «κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες. Είμαι πρόθυμος να μιλήσω για ό,τι έγινε, εφόσον οι αρμόδιοι θεσμοί επιληφθούν και κληθώ να καταθέσω. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ