ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist - Ρέγκλινγκ: Πολλά υποσχόμενη η ατζέντα της νέας κυβέρνησης – Οι τέσσερις προτεραιότητες

Economist - Ρέγκλινγκ: Πολλά υποσχόμενη η ατζέντα της νέας κυβέρνησης – Οι τέσσερις προτεραιότητες
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση των τραπεζών και υιοθέτηση φιλοαναπτυξιακών δημοσιονομικών πολιτικών ζήτησε από την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την τοποθέτησή του στο σημερινό συνέδριο του Economist.

Ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη συμφωνηθείσα μεταρρυθμιστική πορεία.

Στη βάση αυτή εξήρε το γεγονός πως η νέα κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. «Συναντήθηκα χθες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ότι οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν όταν καταρτισθεί ο προϋπολογισμός του 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

Ο ίδιος ανέφερε πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και των πολιτικών που υιοθετήθηκαν από την παρελθούσα Κυβέρνηση προεκλογικά.

«Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη», είπε σχετικά, εστιάζοντας στην αναστροφή μεταρρυθμίσεων και σε αυξήσεις δαπανών.

Στο σημείο αυτό εστίασε σε τέσσερα μέτωπα που θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη προώθηση της ανάπτυξης.

Το πρώτον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δεν πρέπει να αντιστραφούν. Συνέχισε δε λέγοντας πως απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Το δεύτερον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. Ο επικεφαλής του ESM είπε πως πρέπει να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να υποστηριχθεί η διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό είναι κρίσιμο για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων», τόνισε.

Το τρίτον αφορά στις τράπεζες. Ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως πρέπει να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. «Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», είπε με νόημα.

Το τέταρτον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές. «Κάθε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος», ανέφερε και προσέθεσε πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια ευρύτερη φορολογική βάση. Ο ίδιος σημείωσε πως ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρας πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις, ενώ οι δαπάνες για κοινωνική στήριξη θα πρέπει να είναι στοχευμένες.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως η εκλογή νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα προσφέρει την ευκαιρία για να τεθούν νέες προτεραιότητες. «Με αυτή την έννοια, είναι ευπρόσδεκτες οι μεταρρυθμιστικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης για την τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος», είπε ο Ρέγκλινγκ και χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενα» τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη «στο βαθμό που η χώρα σέβεται το καθιερωμένο πλαίσιο επιτήρησης και τις δεσμεύσεις του προγράμματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ