ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «χέρια» του Τόμσεν το μέλλον του Ασφαλιστικού - Είναι παρών στο Eurogroup

Στα «χέρια» του Τόμσεν το μέλλον του  Ασφαλιστικού - Είναι παρών στο Eurogroup
EUROPA

Στα χέρια του ΔΝΤ και συγκεκριμένα του εκπροσώπου του Πολ Τόμσεν φαίνεται πως βρίσκεται το μέλλον του Ασφαλιστικού συστήματος της χώρας

Ο κ. Τόμσεν θα τοποθετηθεί στο κρίσιμο Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις θέσεις του Ταμείου σε σχέση με την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ εμφανίζεται να ζητά τη χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, την κατάργηση του εφάπαξ και του ΕΚΑΣ, την περικοπή των συντάξιμων αποδοχών στα ευγενή ταμεία, την εισαγωγή χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τις χορηγούμενες συντάξεις και την αποφυγή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Εξίσου σημαντική για την Ελλάδα είναι η παρουσίαση που θα κάνει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωζώνης στα πλαίσια της ενδιάμεσης έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ. Η προκαταρτική έκθεση συντάχθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2015 και αναθεωρεί την αντίστοιχη έκθεση που κατήρτισε το Ταμείο τον Ιούλιο του 2015.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία και τις προοπτικές της ευρωζώνης. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο το ΔΝΤ προέβλεπε πως η ευρωζώνη θα αναπτυσσόταν κατά 1,5% το 2015 και κατά 1,7% το 2016. Ακόμη, εκτιμούσε πως ο ονομαστικός πληθωρισμός θα παρέμενε κοντά στο μηδέν το 2015 και θα αυξανόταν στο 1,1% του 2016.

Τσακαλώτος: Bρήκα ευήκοα ώτα στην Ευρώπη

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε αφικνούμενος στο Eurogroup πως στις συναντήσεις του σε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Φινλανδία, Ολλανδία και Γερμανία βρήκε ευήκοα ώτα.

«Μόλις επισκέφτηκα έξι πρωτεύουσες και συναντήθηκα με έξι ομολόγους μου με τους οποίους συζητήσαμε την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οικονομικού και μη οικονομικού. Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και είδα ανθρώπους που έψαχναν λύσεις, όχι προβλήματα», τόνισε

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του σημερινού Εurogroup ως προς το Ασφαλιστικό λέγοντας πως δεν πιστεύει πως το θέμα θα συζητηθεί σήμερα.

Νταίσελμπλουμ: Πρέπει να δούμε αν η πρόταση για το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμη

Τα πρώτα μηνύματα για την αποδοχή των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά. Προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup o πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως θεωρεί «σοβαρή» την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα όμως παράλληλα ξεκαθάρισε πως «πρέπει να δούμε αν είναι οικονομικά βιώσιμη». Επιπλέον ο κ. Ντάισελμπλουμ προχώρησε στην αποκάλυψη πως η Ελλάδα δέχεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή αινιγματική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του Ευρωπαϊου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος επίσης προσερχόμενος στο Eurogroup έκανε λόγο για καλή συνεργασία με την ελληνική πλευρά όμως όσον αφορά το Ασφαλιστικό δήλωσε πως «χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, όμως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για λεπτομέρειες.

Σόιμπλε: Υλοποίηση των συμφωνηθέντων

Την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων βήμα- βήμα, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδριαση του Eurogroup. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες.

Το επόμενο βήμα σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε είναι η αξιολόγηση του προγράμματος η οποία θα πάρει κάποιο χρόνο, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες και ως εκ τούτου υπάρχει χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε κατανοητή στο βαθμό που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Κατά τα άλλα, χαρακτήρισε εποικοδομητικές και εντατικές τις συνομιλίες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παραδέχθηκε ότι ελληνική κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, και επεσήμανε ότι θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων βήμα βήμα.

Διαβάστε ακόμα:

Bloomberg: Στο πρόγραμμα της Λαγκάρντ συνάντηση με Τσίπρα στο Νταβός και συζήτηση για χρέος

Περηφάνια Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ