ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «δανεικά» πληρώνουν την εφορία οι φορολογούμενοι

Με «δανεικά» πληρώνουν την εφορία οι φορολογούμενοι
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα νοικοκυριά δανείζονται από τις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν την εφορία κερδίζοντας περισσότερες δόσεις από τις τρεις διμηνιαίες που προβλέπει το εκκαθαριστικό της εφορίας για τον φόρο εισοδήματος ή τις πέντε μηνιαίες για τον ΕΝΦΙΑ. Χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα επιμηκύνουν την πληρωμή της κάθε δόσης του φόρου ακόμη και σε 12 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι άτοκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από τον φόρο εισοδήματος που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα τον περασμένο μήνα εισπράχθηκαν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ ενώ συνολικά τα έσοδα του Ιουλίου ανήλθαν σε 5,556 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο.

Το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία σχεδόν το 1/3 από τα 3,45 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε φέτος στα εκκαθαριστικά 1.047.684 φορολογουμένων οι οποίοι κατά μέσο όρο καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο 1.132 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.

Ο Ιούλιος έδωσε βαθιά «ανάσα» στα έσοδα του προϋπολογισμού. Μετά τη βουτιά πάνω από 14% που σημείωσαν οι δημόσιες εισπράξεις τον Ιούνιο, τον περασμένο μήνα τα φορολογικά έσοδα, με οδηγό την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ξεπέρασαν τον προβλεπόμενο στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς.

Πάνω από τον στόχο όμως βρέθηκαν τον περασμένο μήνα και εισπράξεις του ΦΠΑ, στοιχείο που δείχνει ότι η μείωση των συντελεστών του φόρου στην εστίαση και τα τυποποιημένα προϊόντα μήνα δεν επηρέασε αρνητικά τις εισπράξεις του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ