ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μεγάλοι ωφελημένοι από τις αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς όσοι δηλώνουν ετήσια καθαρά εισοδήματα 10.000 ευρώ θα δουν να μειώνεται η φορολογία τους κατά 1.300 ευρώ.

Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2018 (εισοδήματα 2017) δείχνουν ότι 75% των φορολογουμένων που εμφανίζουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνουν ετησίως έως 10.000 ευρώ και 85% των ελεύθερων επαγγελματιών έως 15.000 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι σημαντικό ποσοστό επαγγελματιών έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την 8ετή κρίση, αλλά διαπιστώνουν επίσης ότι μεγάλος αριθμός αυτών φοροδιαφεύγει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ενώ αρχικά είχαν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη ότι θα καταργηθούν άμεσα τα τεκμήρια, τελικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αν πρώτα δεν γίνουν μια σειρά από ενέργειες, όπως είναι η καθολική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, συναλλαγές σχεδόν αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα και όχι με μετρητά, νέες τεχνικές άμεσων ή έμμεσων φορολογικών ελέγχων κ.λπ.

Πάντως, ακόμη και αν έναν επαγγελματία τον «πιάσουν» τα τεκμήρια γιατί δηλώνει χαμηλό εισόδημα, το όφελος από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% θα το έχει. Δεν το χάνει.

Άρα ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα πληρώσει λιγότερο φόρο έως 1.300 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ