ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε πράξη η αναμόρφωση του καθεστώτος των Ελευθέρων Ζωνών – Εγκύκλιος Πιτσιλή

Έγινε πράξη η αναμόρφωση του καθεστώτος των Ελευθέρων Ζωνών – Εγκύκλιος Πιτσιλή
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με σκοπό την ώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση διεθνών επιχειρηματικών φορέων και την αναβάθμιση των ελληνικών λιμένων και αεροδρομίων, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για διαφανέστερη και ταχύτερη λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι Ελεύθερες Ζώνες είναι ειδικές περιοχές, συνήθως κοντά σε λιμένες ή αερολιμένες, εντός των οποίων επιτρέπεται η αποθήκευση εισαγόμενων εμπορευμάτων υπό ευνοϊκούς τελωνειακούς όρους. Κατά την παραμονή των εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη, ο εισαγωγικός δασμός, ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αναστέλλονται στα εμπορεύματα που εισάγονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας έως ότου τα εμπορεύματα τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία ή άλλο τελωνειακό καθεστώς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση Απόφασης έναρξης λειτουργίας της Ελεύθερης Ζώνης αποτελεί η εκ των προτέρων έκδοση άδειας εγκεκριμένου οικονομικού φορέα ως προς την ασφάλεια και προστασία του αιτούντα.

Σύμφωνα με τις εντολές Πιτσιλή, ως τελωνείο ελέγχου της Ελεύθερης Ζώνης, ορίζεται το τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η Ελεύθερη Ζώνη, εποπτεύει τη λειτουργία της και σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης προβαίνει στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για τη διασφάλιση της τελωνειακής επιτήρησης και την αποτελεσματική διεξαγωγή ελέγχων.

Μεταξύ άλλων, το τελωνείο ελέγχου είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή αυτοψίας του χώρου κατά το στάδιο σύστασης της Ελεύθερης Ζώνης ή τροποποίησης των ορίων ή των σημείων εισόδου – εξόδου αυτής ώστε να διαπιστώνεται η επάρκεια της περίφραξης και των λοιπών μέσων ελέγχου.

Η εγκύκλιος Πιτσιλή αναφέρει πως «η σχέση μεταξύ τελωνειακών αρχών και φορέα διαχείρισης ή εγκατεστημένων επιχειρήσεων της Ελεύθερης Ζώνης πρέπει πάντα να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαίας διαφάνειας, της ορθότητας, της αμεροληψίας και της υπευθυνότητας» και πως σε αυτό το πλαίσιο, οι τελωνειακές αρχές αναμένουν από τους φορείς να ενεργούν σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία και «να ενημερώνουν εγκαίρως σχετικά με οποιεσδήποτε δυσκολίες συμμόρφωσής τους».

Ειδικότερα, ο φορέας διαχείρισης και οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις υποχρεούνται:

  • Να τηρούν λογιστική αποθήκης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ενωσιακή νομοθεσία και με τον εγκεκριμένο από το τελωνείο ελέγχου τύπο.
  • Να τηρούν στο αρχείο τους τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα παράδοσης των εμπορευμάτων (π.χ διατακτική, φορτωτικά έγγραφα). Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα τήρησης αυτών σε ηλεκτρονικό αρχείο κατόπιν έγκρισης του τελωνείου ελέγχου.
  • Να προβαίνουν άμεσα στη λήψη απαιτούμενων μέτρων ώστε τα εμπορεύματα να μη διαφεύγουν της τελωνειακής επιτήρησης και να συμμορφώνονται με οποιοδήποτε μέτρο ελέγχου κριθεί σκόπιμο από το τελωνείο ελέγχου για τη διασφάλιση της τελωνειακής νομοθεσίας.
  • Να συντάσσουν τις Βεβαιώσεις Τελωνειακού Χαρακτήρα για τα εμπορεύματα που έχουν εισέλθει άμεσα ή έμμεσα στην Ελεύθερη Ζώνη προς πιστοποίηση από το τελωνείο ελέγχου όπου αυτό απαιτείται.
  • Να παρέχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα λογιστικής αποθήκης μέσω σχετικών αναφορών που θα μπορούν να δίνουν τη δυνατότητα χρήσης από το τελωνείο ελέγχου δυναμικών κριτηρίων αναζήτησης με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση των εμπορευμάτων.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε παρέκκλιση από τις διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που διέπουν τη λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης θεωρείται ως τελωνειακή παράβαση, η οποία, υπό την επιφύλαξη των περί λαθρεμπορίας διατάξεων, θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ